Zdroj: ILIOS s.r.o.

Mezi ekologické zdroje energie patří i fotovoltaický plot

Ekologie je dnes tématem číslo jedna nejen na evropském kontinentu. Planeta se neustále otepluje, což vidíme dnes a denně, a je proto nezbytné zavést nezbytná opatření, abychom zabránili zhoršování tohoto problému. 

K tomu nám mohou dobře posloužit například fotovoltaické ploty, případně tepelné čerpadlo.

Fotovoltaické panely nemusí být pouze na střechách

Každý už asi viděl fotovoltaické panely na polích, případně na střechách. Jedná se o velice účinný a maximálně ekologický způsob tvorby energie.

Po jejich instalaci už pracuje hlavně slunce, které za své teplo od nás nic nechce. Proto se toto řešení vyplatí nejen z pohledu ochrany přírody, ale také po finanční stránce.

Běžně takto ovšem nepracují pouze panely nainstalované na střechách. Stále častěji se nejen u nás vyskytují i speciální fotovoltaické ploty, jež jsou také velmi efektivní.

Mají dvě funkce

Fotovoltaika ve formě plotu je tvořena hliníkovým základem, jenž je jednak velmi odolný, jednak se dá snadno recyklovat. Po postavení plotu jsou na něj následně nainstalovány fotovoltaické panely.

Ty fungují v podstatě stejně jako střešní alternativy, také vyrábí elektrickou energii pomocí slunečního záření. A ne zrovna málo. Jeden plot s dvanácti panely dokáže během jediného roku vyprodukovat až 3,5 MWh elektrické energie, což je zhruba spotřeba standardní české domácnosti.

Fotovoltaické ploty se tedy mohou pyšnit rovnou dvěma funkcemi. Nejenže drží případné nevítané návštěvníky mimo pozemek, ale zároveň jde o velmi výkonného producenta ekologické energie.

Tepelná čerpadla

Mnoho lidí s fotovoltaickými ploty používá krom jiného i tepelné čerpadlo vzduch voda. I toto zařízení generuje energii zeleným způsobem. Nevyužívá však k tomu sluneční paprsky, nýbrž venkovní vzduch. Z toho se dá extrahovat teplo i během zimního období.