Reflex č. 22

Ve dvaadvacátém letošním čísle Reflexu si můžete mimo jiné přečíst rozhovor Petra Volfa s Jiřím Černickým nebo rozhovor Honzy Dědka s Ozzym Osbournem, ale čeká vás například také zvláštní příloha o festivalech hudebních, filmových i divadelních ...

...




Zde najdete kompletní obsah čísla 22 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.




Obsáhlého průvodce nejen tuzemskými hudebními, filmovými a divadelními festivaly připravil jako v loňském roce Honza Dědek. Tentokrát jej doprovodil rozhovory se známými osobnostmi naší kulturní scény. Průvodce přináší soubor všech základních údajů o plánovaných akcích, jako je termín, místo konání, program, možnosti ubytování, ceny vstupného a kontaktní místa včetně telefonních čísel. Jde vyjmout a prakticky používat!





Foto
Rozhovor s Ozzym Osbournem, klasikem rockové historie a alkoholem a drogami poznamenanou postavou, vedl opět Honza Dědek. Člověk s nevšedním dětstvím a pohnutým životem, vyznavač drsného big beatu, právě vystupující se svou početnou rodinou v Praze, o ní v rozhovoru mimochodem říká: “Všichni v naší rodině byli magoři – jedna sestra byla dvakrát na psychiatrii, druhá je absolutní neurotik. Alespoň mně se podařilo proměnit svý šílenství v poměrně výnosný podnik.”





Foto
Jana Doležalová je další vyslankyní do vybraných zemí, v nichž se Reflex snaží postihnout, jak se baví mladí lidé v jejich metropolích. Helsinky navštívila v poslední dubnový den, kdy se zde slaví největší svátek mladých – Wappu. Oslava přicházejícího jara I konce akademického školního roku.






Foto
Týden se Tomáš Feřtek toulal na kole od Františkových lázní po Rumburk, aby zaznamenal, jak jsme naložili s územím, odkud po válce odešly milióny Němců. A pokusil se odpovědět na otázku: Jsme my, kteří jsme obsadili prázdné domy, o to bohatší?





Foto
Jiří Černický patří k nevelké skupině mladých výtvarníků, kteří se prosadili nejen doma (Cena Jindřicha Chalupeckého), ale pochopení nacházeli take v zahraničí. Petr Volf navštívil jeho novou výstavu v pražské Galerii Jiří Švestka, nazvanou Úplně nový odpad, a zapředl s Jiřím Černickým zajímavý rozhovor.





Foto
“Žádný jednotlivec v Německu před Hitlerem a po Hitlerovi nenahromadil tolik moci, s výjimkou Bismarcka a obou císařů,” poznamenal v roce 1966 na účet nejvlivnějšího evropského mediálního magnáta Axela Springera jeho úhlavní konkurent, majitel týdeníku Der Spiegel. Portrét Axela Springera, vydavatele deníků Bild a Die Welt, připravila Ivana Krčálová.






Foto
Přehlídky aktů se setkávají s vděčnou odezvou. Způsob, s nímž se umělci vyrovnávají s nahým tělem, nás zajímá zpravidla víc než zátiší a krajinomalby. Výstava Prudérnost a vášeň v mnichovském Domě umění, již nám přiblížil Petr Volf, představuje umění aktu viktoriánské éry a vypovídá výrazně o tehdejší společnosti.