Reflex č. 20

Zasvěcené varování před drogou DOB. Náš člověk s Davidem Kollerem v Londýně na natáčení jeho desky. Obec Rudoltice v Čechách má, zdá se, recept na bouřlivý rozvoj. Příběh malíře, jenž ztělesňuje surrealismus ve výtvarném umění. Antoním Dvořák v USA je pro Čechy fenoménem neznámým.

Zde najdete kompletní obsah čísla 20 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Jedenadvacátého dubna zemřel v Praze po předávkování syntetickým halucinogenem devětadvacetiletý muž. Jeho přítel,který látku také požil, zůstal naživu, ale jen díky obrovskému úsilí lékařů. Kausa však není u konce – onoho jedu, který zabíjel, je v České republice na drogovém trhu pravděpodobně víc. Analyzoval Jiří. X. Doležal.


Foto
Před jedenácti lety natočil David Koller svou první sólovou desku. Skupina Lucie tehdy neexistovala a zdálo se, že už nikdy nebude. Leč za rok již vydávala své nové album a funguje dodnes. Zrovna když letos při hudebních cenách Anděl 2003 očekávala, zda promění svou nominaci za album Lucie v opeře, začal její zpěvák a skladatel natáčet své druhé sólové album. Nejprve ve svém domácím studiu, posléze s americkým producentem v Brandýse nad Labem, vše končilo před pár dny v Londýně. Více v reportáži Honzy Dědka.


Foto
To, co se děje v malé obci Rudoltice ve východních Čechách lze označit za zázrak. Nebo za šílenství. Žije tu necelý tisíc lidí. Ale během deseti let tu má vyrůst osm set nových bytů, obchodní centrum, aquacentrum … Zastupitelé žádají o desítky miliónů dotací a grantů od státu a EU. Už se staví. Další Rokytnice směřuje ke krachu? Nebo tu roste nový model obecní politiky? Více Michal Komárek.

Foto
Salvador Dalí, od jehož narození uplynulo 11. května sto let,byl bezesporu jedním z nejznámějších malířů dvacátého století. Už záhy se stal legendou. Jeho obrazy podněcovaly a dodnes probouzejí v lidech fantazii, ale mnohem více než umělcova díla vešel ve známost jeho okázalý, pestrý a nenapodobitelný životní styl, který jako by samotnou tvorbu přesáhl a zastínil. Dalí sám byl uměleckým Dílem, jaké se jen tak nevidí. Cause Dalí se věnoval Petr Volf.




Foto
Na oslavu stého výročí smrti skladatele Antonína Dvořáka se Veronika Bednářová s fotografem Janem Šibíkem vydali do New Yorku, kde po něm nezůstalo téměř nic, a do vesničky Spillville, kde Dvořákovi „jeho Američané“ naopak rozumějí dodnes. Během týdenního pátrání našli neznámé, vzrušující a dosud existující českoamerické světy. Sondovala Veronika Bednářová.