Kam dál, Báro?

Kam dál, Báro?

Kam dál, Báro?

Odpusťte poněkud familiérní titulek, ale jsme na internetu a jinak nelze. Když mi před půl třetí odpoledne pípla na mobilu esemeska od iDnes.cz se zprávou, že generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík odvolal ředitelku Radiožurnálu Barboru Tachecí, rozhodně jsem se neradoval. Další změna šéfa Radiožurnálu v tak krátké době nevěstí nic dobrého.


Tachecí vydržela ve vedení hlavní stanice Českého rozhlasu jen něco přes tři měsíce. Víc než programové kotrmelce jí zlomilo vaz její vystupování. A nejen to navenek, které nejvíc charakterizuje populární video z Dobrého rána ČT vyvěšené na YouTube, ale také dovnitř rozhlasu. Tachecí zkrátka psychicky nevydržela, nedokázala naslouchat svým oponentům a nakonec ani svým nadřízeným. V takovém případě je odvolání jediným možným řešením.
Smutné je, že se k němu Kasík odhodlal ve chvíli, kdy je Tachecí na dovolené. Jedním šmahem přitom odvolal i ředitele Českého rozhlasu 4 – Radia Wave Ladislava Kylara (prý za opakované nevhodné vyjadřování moderátorů ve vysílání). Ještě před týdnem přitom Tachecí získala podporu od Rady Českého rozhlasu a v její prospěch mluvily i průzkumy spokojenosti posluchačů Radiožurnálu s novým programovým schématem.
Zatímco program si začal pomalu „sedat“ a řadu chyb ze začátku ledna Tachecí odstranila, vlastní ego neukočírovala. Ačkoli jsem v lednu podepsal petici proti nové podobě Radiožurnálu, myslím si, že tak náhlé přepřahání je chybným řešením. Tachecí měla dostat příslovečných sto dní hájení. Začátkem dubna by Radiožurnál určitě vysílal kvalitněji a diskuse o jeho programu by nabrala nový směr. Místo toho se do jeho vedení vrací staronový ředitel Alexandr Pícha.
Způsob a rychlost odvolání Barbory Tachecí svědčí o tom, že vedení rozhlasu nestojí o veřejné diskuse a bojí se jich. Zřejmě se obává debaty o samé podstatě veřejné služby, která by rozhlasu uškodila a ve svém důsledku by mohla vést ke zpochybnění důvodu existence veřejnoprávních médií. Jenže Barbora Tachecí poskytla k takové diskusi střelivo: kdyby se nechtěla prát o posluchače s Frekvencí 1 a Rádiem Impuls, nikdy by se takové vlny odporu nedočkala. A když už se rozhodla prát s komerčními rádii, mohla očekávat odpor posluchačů a lépe se na něj připravit.



Související články:

Petr Holec: STEJNĚ SHNILÝ (Reflex online 24. 1. 2008)
Andrej Halada: TACHECÍ Z KRABIČKY (Reflex online, 23. 1. 2008)
Jan Potůček: IVAN HOFFMAN ZNOVU V ÉTERU (Reflex online, 18. 1. 2008)
Jan Potůček: NOVÝ RÁÁÁDIOŽURNÁL (Reflex č. 2/2008)
Tomáš Feřtek: ZŮSTAŇTE S NIMI (Reflex online, 4. 1. 2008)
Jan Potůček: NOVÝ RÁÁÁDIOŽURNÁL (Reflex online, 13. 12. 2007)