Dvě Novy v jeden čas

Dvě Novy v jeden čas

Dvě Novy v jeden čas

Večer jsem si poctivě pustil nové Zprávy TV Prima v novém čase a zuřivě přepínal na Televizní noviny na Nově, abych viděl, o co bych jako nevěrný „novák“ přišel. Stačilo jediné vysílání s Pavlem Zunou a Mirkou Čejkovou, abych se utvrdil v přesvědčení, že jako nedivákovi večerních zpráv na Primě i na Nově mi obě relace nebudou chybět ani do budoucna.


Nové studio Primy je sice hezčí než to minulé rudé (virtuální) a Zuna s Čejkovou jsou známější než ostatní moderátoři primáckých zpráv, ale jinak jsem si připadal jako na výletě časem do Měšťanské besedy a epochy psa Nováka. Dopravní nehody, epidemie chřipky a psí oči Pavla Zuny, když oznamoval smutnou zprávu o zajetém školákovi, kterému nepomohl ani převoz vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Stejné vtipkování jako svého času na Nově, až jsem se bál, aby Mirka s Pavlem nehlesli „Zůstaňte s námi“ či jiný novácký slogan. Ale oba se drželi, byla to pro ně zpravodajská rutina. Snad jen vypadali trošku starší a v porovnání s Luckou Borhyovou a Rayem Korantengem na Nově vyčpělejší. Zkrátka takový televizní výprodej, ze kterého uděláte přednost a prodáte ho lacinými motty typu „Zprávy nejenom kamerou, ale i srdcem“ (proboha, jak to vlastně Prima myslela?).
Možná za to může můj osm let starý televizor, ale zdálo se mi, jako by na Primě měli problémy se zvukem. Všichni mluvili tak nějak kovově. Stopáž zpráv se v podstatě nezměnila, trvaly dvaadvacet minut, zatímco na Nově si včera dali záležet, aby co nejvíce přetáhli – Televizní noviny trvaly celou půlhodinu, končily přesně v osm večer a potom ještě následoval sport a počasí. Jinými slovy, kdo se dodíval na Pavla s Mirkou a nechtěl vidět primácký sport, v 19:52 přepnul na Televizní noviny. Předpokládat, že hodně takových přeběhlíků zůstalo i po zbytek zpravodajského bloku, nebude asi daleko od pravdy.
Těžko říct, kdo z nich pak znovu přeladil na Primu, kde mezitím začal zábavný pořad Hádej, kdo jsem! Prima si možná tuhle nevýhodu uvědomuje, proto se rozhodla diváky neotravovat před a po zprávách reklamou. Což je opravdu, ale opravdu velmi netradiční řešení: neprodat nejvýhodnější vysílací časy a z oprášeného Milionáře s Romanem Šmuclerem skočit rovnou do zpráv a pak hned na sport. Je to vlastně opačný extrém, než jsme u Primy zvyklí: místo dlouhých, častých a otravných reklamních bloků najednou nic.
Kdybych si měl tipovat, přisoudil bych premiéře primáckých zpráv něco přes milión diváků (pozn. podle aktuálních informací je sledovalo 1,4 miliónu diváků, Novu o 400 tisíc více). Rozhodně bych se ale nevsadil, že jich tolik bude i za týden. Možná to je ale jenom mojí momentální skepsí vůči televiznímu zpravodajství, kterému jde hlavně o formu, a ne o obsah. A ten obsah je večer většinou už hodně starý.