Duch zákona přeci jenom existuje!

V úterních Hospodářských novinách jsem se dočetl, že zákony, které Václav Klaus za dobu svého prezidentování vetoval (bylo jich zatím šestadvacet ze čtyř set, které doputovaly na Hrad), mají jedno společné: jejich DUCH narušuje trajektorii legislativního vývoje nastavenou po roce 1989. Tak v dvoustránkovém předvolebním rozhovoru pravil přímo Václav Klaus.


Bezděky jsem si vzpomněl na situaci, kdy tentýž Václav Klaus prohlásil, že zákony žádné DUCHY nemají. Že je text zákona a ten by se měl dodržovat. Nic víc. Nevzpomínám si už, kterého konkrétního zákona se ta tahanice týkala, ale byl to tehdejší prezident Václav Havel, kdo během televizní krize v roce 2000 řekl, že DUCH zákona je nad jeho literou. DUCH zákona se pak stal vděčným mediálním tématem.
Teď se DUCH zákona vrací – ústy člověka, který jeho existenci popíral. Nevím, jestli zákony mají nějaké DUCHY; spíš bych řekl, že ne. Přijde mi ale legrační, kam až se může bývalý DCHObijec v roli prezidenta republiky dostat. Myšlenkově, samozřejmě.