Devět netečných

Devět lidí mohlo zabránit znásilnění mladé dívky, a nikdo z nich to neudělal. Bezpečnostní kamery, snímající prostory královehradeckého vlakového nádraží koncem minulého týdne zaznamenaly čas a dění před incidentem. Po ránu, v hale vlakového nádraží, náhle chytl neznámý muž pod paží patnáctiletou dívku a násilím ji odváděl nádražím. Dívka se bránila, údajně volala o pomoc (zpráva, kterou televize odvysílaly nebyla doprovázena zvukem), kamery při tom zaznamenaly šest lidí, kteří procházeli nebo postávali kolem.

Na peróně, kde se k dvojici přidal další muž, minula o pomoc prosící mužem vlečená dívka tři další cestující. Ani z těchto tří jí nikdo nepomohl. Ani jeden z devíti náhodných svědků, které prosila, neudělal vůbec nic. Z devíti lidí nebyl ani jeden statečný, a ti, kteří by onehdy možná alespoň nějak zareagovali, pravděpodobně odradila smrt střihače z Novy, který do podobného incidentu nedávno zasáhl a zaplatil životem… Televizí oslovený psycholog konstatoval, že „by se divil, kdyby někdo ze svědků pomohl, protože v tom okamžiku, by osud dívky začal být i jeho záležitostí“… Taková netečnost je děsivá.
Dokážete si představit, že se ocitnete v ohrožení, budete prosit o pomoc kolemjdoucí, a všichni se k vám obrazně i skutečně otočí zády? Devět lidí je dost na to, aby si člověk ráno na nádraží připadal bezpečně. Co se asi oněm devíti lidem hnalo hlavou, pokud se viděli tentýž večer v televizi na záběrech bezpečnostní kamery?
I přes obecná hlásání o ztrátě soukromí, o sledování kohokoliv kdekoliv, jen ať jsou instalovány bezpečnostní kamery na všech veřejných prostranstvích, ať jsou napojeny na bezpečnostní systém, na policii, ať jsou instalovány kamery tak dokonalé, aby detailně zachytily tváře procházejících - aby příště mohly televize odvysílat celému národu tváře těch, kteří nepomohli... Oněch devět lidí by si totiž zasloužilo, aby je všichni poznali. Ne za to, že měli strach, protože ten má každý, ale za to, že neudělali vůbec nic, ani nezavolali policii, nikoho neupozornili, přesto, že na většině velkých nádraží bývá bezpečnostní služba, za to, že dovolili, aby byla za jejich asistence znásilněna mladá dívka. Jen ať nás sledují kamery na každém kroku. Třeba jen proto, aby se chovali jinak lidé, kteří ztrácejí slušnost a lidskost s pocitem, že je nikdo nevidí. Takovou cenu by za ztrátu soukromí jistě ráda většina lidí zaplatila.