Hostina tuposti

Skutečnou slavností a přehlídkou bizarnosti i tuposti se stala další diskuse na téma vepřín v Letech, nebo-li na téma koncentrační tábor pro Romy a pomník místo vepřína. Tentokrát totiž vystoupil Petr Uhl s obžalobou Miroslava Ransdorfa. Co víc si přát?! Trockista a abstraktní humanista pseudointelektuál útočí na pseudointelektuála komunistu a to ve věci Cikánů!


Miroslav Ransdorf hlasoval proti rezoluci Europarlamentu a vyjádřil se v tom smyslu, že v Letech nebyl koncentrační, nýbrž pouze sběrný tábor a že lidé tam umírali především na epidemii tyfu. Petr Uhl podal podnět ke stíhání s tím, že Ransdorf popírá holocaust. To je velmi bizarní. Myslím, že je jasné, že Ransdorf nepatří mezi popírače holocaustu a to ani v případě Romů, ani v žádném jiném. A myslím, že Petr Uhl to ví. Ransdorf se vyjádřil neobratně, Uhl provokuje… Budiž. Není od věci si i prostřednictvím takto bizarně nastaveného sporu připomenout, jak to s Lety vlastně je a jestli se s tím vepřínem něco děje, bude dít nebo ne a proč.
Navazující diskusi na internetových serverech ovšem za bizarní už označit nelze. Ta je většinou prostě nenávistná, omezená, hloupá, tupá. Především – většinu diskutujících vůbec nezajímá, co Uhl nebo Randsorf říkají. Oba to mají spočítané předem, jeden je trockista, levičák a zastánce cikánů, viz zeď v Matiční. Druhý je komunista. Tečka. Tak se řada diskutujících vypořádá s dosud vznesenými argumenty a může přejít k těm vlastním: jaký pomník pro cikány, proboha?! A těm okradeným od cikánů taky postavíme pomník? A té nedávno zabité stařence? A, ha, ha postavme ten pomník z kovů a vsaďme se, jak dlouho asi vydrží, než ho sami Cikáni rozeberou… A ostatně chudáci prasata, že tam musí žít po těch Cikánech, možná by bylo lepší postavit pomník jim…
Jasně, netvrdím, že takto diskutují všichni. Ale je jich opravdu hodně. A není to ojedinělá diskuse. Nenávist, tupost, agrese, nevěcnost, neschopnost argumentovat nás obklopují či prostupují naléhavě.