A pište o nás jen dobře!

Dostal jsem pozvánku na páteční slavnostní otevření Anděl Media Centra, nového sídla společnosti Mafra. Prý jestli bych o tom nechtěl jako novinář napsat. Vydavatel MF Dnes, Lidových novin, iDnes, Lidovek.cz a provozovatel pražských rádií Classic FM a Expres sice na Andělu sídlí už nějaký ten pátek, dosavadní provoz byl ale údajně jen zkušební (aha, proto ten hodinový výpadek proudu minulou sobotu večer). Od minulého týdne se tedy už jede naostro.



Na páteční opening party jsem se nakonec nedostavil, měl jsem příjemnější program. Ale přiznám se, že jsem váhal: od jednoho známého jsem se dozvěděl, že by tam Lucie Bílá společně s Anetou Langerovou měly zpívat písničku „Mafra je Mafra“, že v media kavárně už dopoledne posedával bavič Petr Novotný s moderátorem Jakubem Železným a pilovali si jednotlivé body programu, že slavnostní pásku přestřihne Václav Klaus a že čeština bude rozhodně v menšině. Gerhard ale nepřijede, tak pompézní to zase nebude.

No nevím. Ze sobotní MF Dnes a Lidových novin to vypadá, že pompéznosti tam bylo opravdu dost. Matně přemýšlím, kterému jinému vydavateli by nové sídlo otevíral prezident republiky – ten prezident, který si vymínil, že po svém zvolení poskytne první novinový rozhovor pouze MF Dnes a to jen jejímu šéfredaktorovi (proč asi), který kvůli tomu musel zajet na tenisový kurt (aby to bylo tak přirozené). Ale nadstandardní vztahy MFD s prezidentem Klausem jsou celkem známý fakt.

Co mě více zarazilo, bylo prezidentovo přání, aby novináři v Anděl Media Centru měli stále dobrou náladu a „psali o nás stále jenom dobře“. Jistě to bylo míněno jako nadsázka, ale ve spojitosti s MFD, které nikdy neunikne žádný prezidentův výjezd, projížďka na koni, upřímná debata se zemědělcem, podepisování knihy projevů, procházka po náměstí v Hradci Králové, zkrátka samé RELEVANTNÍ zprávy úměrné velikosti hlavy státu, která se nepovažuje za pouhého kladeče věnců, to zkrátka vyvolá určitý pocit.

Ale aby to celé nebylo o Klausovi (mohlo by to být i o pražském primátorovi Pavlu Bémovi, který slavnostnímu otevření rovněž asistoval a jemuž MFD poskytla skvělou sebepropagaci při dopadání zlodějských pražských taxikářů v převlečení za italského turistu). Obecně si myslím, že by vysocí politici neměli při podobných akcích vystupovat a už vůbec by se neměli pasovat (nebo být pasováni) do role kmotrů. Vždycky to vrhá na dotyčného vydavatele či médium dost špatné světlo.

Jak potom jako čtenář můžu čekat od titulů společnosti Mafra, že budou o prezidentovi psát objektivně, klást mu i nepříjemné otázky (v nedávném rozhovoru Pavla Šafra a Petra Šimůnka to šlo opravdu ztuha) a nesnažit se mu podlézat, aby příště zase přišel na nějaký mejdan?