Děti Warezu

Autorská práva patří dnes - spolu s kouřením marihuany - k dvěma nejzásadnějším bodům, u nichž si nastupující generace nejlépe uvědomuje, co to znamená změna paradigmatu. Zatčení pěstitelé konopí se musí cítit stejně absurdně jako 68 univerzitních studentů a drobných uživatelů, kteří byli dosud v USA kriminalizováni pro použitím P2P systémù jako Kazaa či v poslední době mnohem hustěji probíraný Bittorrent. Po zátahu inicializovaném MPAA ( Motion Picture Association of America) na konci minulého roku, je však připraveno dalších 717 žalob.

Takřka tisícovka mladých lidí bude tímto krokem společnosti přesunuta z undergroundu kulturního (fanoušci současné hudby, komunity sběratelů kultovních filmů atp.), do undergroundu kriminálního (vrazi, zloději a ... kuřáci marihuany a uživatelé P2P pogramů) . Budou obžalováni z toho, co dělají beztrestně miliony jiných lidí – potrestat nejde všechny, ale jde je strašit. Budou trestáni za to, že něco ukradli, ačkoli jim žádný zisk nevznikl. Budou odsouzeni za to, že poškozují zisky někoho, komu zisky dlouhodobě prokazatelně stoupají. Budou o sobě číst v novinách jací že jsou vyvrhelové, budou mít soudně zakázaný přístup k počítači i mobilnímu telefonu, když půjdou kolem obchodu s DVD budou muset zapískat … Budou se cítit asi jako Kevin Mitnick, o kterém si dodnes celý svět myslí, že byl nejnebezpečnější haker na světě (co tak strašného udělal?), i když jeho případ byl ukázkou demonstrativního odsouzení příslušníka kulturního undergroundu, ke kterému mohlo dojít jen proto, že v majoritní společnosti vlastně nikdo dost dobře nerozuměl tomu z čeho je obžalován. Případ velmi pečlivě sleduje režisér Emmanuel Goldstein v dokumentu Freedom Downtime, který produkovala organizace počítačových nadšencù (chcete-li … ehm hakerù) 2600. Pokud máte nainstalovaný klient sítě Bittorent, pak byste ho mohli stáhnout a vězte, že chlapci z 2600 se na vás nebudou zlobit, protože pak pochopíte pohrdání, s jakým členové různých programátorských komunit přistupují k soudním sporům - počínaje spektakulárním zatčením Mitnicka (na kterém spolupracovali a důkazní materiály podávali především bulvární novinář John Markoff a agent CIA japonského původu Tsumomu Shimomura, živící se později prodejem “autorských” práv k vylhané verzi Mitnickova případu) - až po jen několik let staré zatčení Dimitrije Sklarova, ruského programátora, který vytvořil program umožňující kopírovat eBooky firmy Adobe.
Programy však nevytvářejí jen „geekaktivisti“, ale také korporace, které chtějí zabránit kopírování. Svému novému programu na ochranu jejich finančních zájmů říkají Movie Studio Piracy software a byl vytvořen tak, aby si mohli rodiče rychle zkontrolovat, nemá-li potomek v počítači nelegální (???!) soubory. Pokud má, program rodičům nabídne smazání souborů a protože žijeme v Orwellově románu, mohou (a měli by !) své potomky udat MPAA a oplatit to za všechny rodiče Pavkovi Morozovovi (Vysvětlivka pro mladší – P.M. byl sovětský spratek., který bolševikům jako kulaky udal vlastní rodiče a byl za to nějakou dobu heroizován.). Děti Warezu už dali protipirátskému softwaru vlastní název – Media Killer – a vysmívají se mu na fórech svých komunit.A vysmívat se budou dokud budou stahovat filmy. Až budou zahnáni do kouta, určitě si při své inteligenci vzpomenou, že s počítačem se dají dělat i opravdu ošklivé věci.