Peníze, které jsou slyšet

T-Mobile chystá razantní změny v cenách svých služeb. Panika se šíří celým reálným i virtuálním světem. „Jak si to k nám mohou dovolit? K nám, k našim věrným uživatelům?“ volají jedni. „T-Mobile není jediný, podobné „úpravy“ chystají i ostatní mobilní operátoři,“ prognosticky argumentují druzí. Esemeskami a e-maily se šíří výzvy k bojkotům, snad se budou pořádat i protestní akce.

Pokud někdo doposud ignoroval T-Zones, bude je ignorovat ještě víc. Alespoň z počátku, než ho přejde zlost. Inu stalo se. Všechno něco stojí…
V té souvislosti mě napadá však věc trochu jiná a na první pohled vzdálená, s financemi však spojená výrazně. T-Mobile zpoplatní přeposílání e-mailů (tedy hlavičky a oněch obligátních pár řádků) ve formě SMS zprávy na mobil. Tuto možnost využívá řada uživatelů mobilních telefonů a možná si ani není vědoma, že dělá přesně to, co je jedním ze základních pilířů moderní komunikace. Tedy propojení internetové a mobilní komunikace. Ví to však velmi dobře operátoři. Chvíli mi trvalo, než jsem si na tuto funkci zvyknul, přece jen když vám mobil pípne každých pár minut, je to poněkud zvláštní. Po pár dnech jsem ji však začal považovat za standardní příjemnost. Není nadto, když vám na mobilu pípne zpráva z banky a vy uvidíte, kolik korunek přibylo na vaše konto. Není nad to slyšet zvonit peníze! Navíc v době, kdy se finanční transakce staly z valné části virtuálními a téměř „neviditelnými“. Ono zacinkání mi naopak přinášelo pocit něčeho krásně reálného. Bylo to jako někdy hodně dávno…Teď budou korunky zvonit na obou stranách.
Nicméně mám dojem, že si na změny, které nás za pár dnů čekají, zvykneme velmi rychle.V zemi, kde vlastní (a aktivně používají!) mobilní telefon žáci základních škol, tedy skupina, která nevydělává, se nic moc nestane. Volat, esemeskovat, přeposílat si e- maily a kdoví co ještě, budeme vesele dál. Konec diskusím o zlých mobilních operátorech! Cink.