Česká agónie

Česká agónie

Česká agónie

Dřív nebo později, spíš dřív, to muselo přijít. Po shození vlády Jiřím Paroubkem EU zvažuje, že přesune důležitý červnový summit na červenec, až jí zas někdo bude předsedat. A taky až ji nebude strašit prezident Václav Klaus.


Ostatně umíte si představit, jak choulostivému summitu, kde se bude jednat o úplatcích pro Irsko, aby Lisabonskou smlouvu schválilo aspoň napodruhé, šéfuje nerudný stařík, jenž v Irsku hrdě podpořil odpůrce smlouvy? Je to jako nechat vzteklého býka hostit konferenci toreadorů. Vzhledem k fanatismu, který nyní na Hradě proti smlouvě – a vlastně i celé EU – panuje, už vidím Ladislava Jakla, jak všechny hosty zamyká do Daliborky a hrozí snědením klíče, pokud smlouvu jednomyslně nezapudí. V případě tajemníkovy kocoviny vidím Petra Hájka.
Problém je bohužel i s naším premiérem-nepremiérem řízeným z partajních sekretariátů, Janem Fischerem. Není samozřejmě problém řídit s takovým mandátem partu loutek; většina z nich udělá pro vlastní kariéru téměř všechno, nakonec služba vlasti se v politice nikdy nezapomíná.
Chtít ale v takovém stavu řídit šestadvacet evropských hlavounů s kufry nacpanými národními sentimenty? Představte si, jak chudák Fischer během jednání volá do kanceláří ODS, ČSSD a SZ, aby mu sakra řekli, co má dělat: vsadím se, že sedmadvacet premiérských či prezidentských infarktů EU na svém summitu ještě nezažila.
Celé trápení má pochopitelně prosté řešení: buď bychom se měli předsednictví sami co nejrychleji vzdát, než nás ho přes Paříž a s ostudou zbaví Brusel; anebo požádat EU, aby veškerou důležitou summitovou agendu nenápadně odsunula na Švédy. Pak by si klidně mohl zapředsednit i Klaus.




Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST
(Reflex online)