Dopředu s Alenou

Dopředu s Alenou

Dopředu s Alenou

Alena Borůvková, pravděpodobná budoucí místopředsedkyně ČSSD, prý není Barbie – je jen blondýna. A taky mluví čtyřmi jazyky, podobně jako Miloslav Ransdorf na mítincích KSČM. Škoda jen, že nemluví tím českým.


Snad je to několikaletým pobytem v Mnichově, kde Borůvková žije s manželem, diplomatem; mnichovská metropole češtině nikdy moc nepřála. Její TV projev během pokusu o zvolení místopředsedkyní připomínal mluvu někoho, kdo má k Barbie velmi blízko – ovšem intelektuálně. Skoro jsem čekal, že vedle sedící Jiří Paroubek ČT přikáže, ať vypne kameru, jinak jim u TV rady zařídí pokutu. Nebo jen Borůvková mluvila nějakým pátým jazykem.
Možná proto nyní komunikuje s médii spíš přes e-mail. Třeba její rozhovor pro MfD je tak spontánně elektronický, až připomíná dílo Paroubkova poradce Petra Dimuna. „Stejně tak si nemyslím, že by respekt k názoru veřejnosti byl populismem, spíš bych ho nazvala pokorou, kterou v sobě musí mít každý politik,“ brání například Paroubkův populismus.
Samozřejmě. Jednou skončíme v ráji s pivem za korunu, byty zadarmo a státním bankrotem. Nejlepší na tom je, že i sama Borůvková je typickým Paroubkovým populismem, výsledkem jeho obsese průzkumy veřejného mínění. Po bývalé místopředsedkyni ČSSD Janě Vaňhové, někdejší závodní předsedkyni KSČ, jejíhož přítele, bývalého chomutovského veksláka, odsoudili za najíždění na policistu, ji Paroubek hodil médiím jako novou Petru Buzkovou.
A ta se hned chytla. I když: vedle Paroubka, Ratha a Zaorálka je Buzkovou každý.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST
(Reflex online)


Související články:

B. Doležal: CO PŘINESL DEN (čtvrtek 23. dubna)
(Reflex online, 24. 4. 2009)
Kandidátka na místopředsedkyni ČSSD Borůvková řekla MF Dnes: „Pocházím z rodiny, jejíž mnozí členové byli kvůli svému původu, levicové orientaci a činnosti v odboji pronásledováni za druhé světové války.“ Z toho by člověk mohl dojít k závěru...