Pro dobro země

Takže trojkoalice je mrtvá, předseda zelených Martin Bursík ji odpískal kvůli možné dohodě ODS a ČSSD. Možná konečně pochopil, že v konzervativním pravicovém seskupení nemá jeho méně konzervativní strana, která se kvůli volbám neobtěžovala ani obvyklým programem, co dělat. Hmmm. Vlastně si ani nepamatuji, že by kdy trojkoalice mrtvá nebyla.

Vteřinu snad žila druhý volební den, kdy odhady naznačovaly, že by měla sněmovní většinu. Záhy se ale ukázalo, že změna volebního systému, jež měla zamezit předchozím těsným výsledkům, zafungovala: zajistila naprostý pat.
To se v politice občas stává, podívejte na většinu legislativy. Taky je za ní spousta dobrých úmyslů. Stále si z povolební doby pamatuji i jinou věc. Zatímco všichni soudní lidé hned tušili, že jsme si zvolili pat, protože od politiků nelze v zájmu občanů očekávat cokoli pozitivního, politici se chvástali, že žádný pat není a že v zájmu země situaci vyřeší. Zvlášť Mirek Topolánek vypadal, že ví víc než obvykle, když mluví do kamery. Výsledek? Předseda ODS zapomněl počítat do dvou set, zatímco předseda ČSSD potvrdil, že absolutní moc korumpuje absolutně. Jinými slovy: počátkem srpna máme stejný pat jako počátkem června.
Nechci opotřebovávat klávesnici analyzováním současného svinčíku, nevím komu z politiků poslat fakturu za novou. Nakonec jak ukázaly poslední dva měsíce, nelze jim věřit, ani když lžou, natož že by komukoli poslali peníze. Poslední dva měsíce ale ukázaly i to, že politika pro občany, jak o ní politici občas mají tendenci mluvit, když jdou do zábavného televizního pořadu, nikdy nemůže fungovat. Fungovat může jedině politika pro politiky, což nyní dokazuje právě Bursík. Pokud se totiž ODS náhodou jakkoli domluví s ČSSD, přejdou okamžitě zelení, podle mnohých slepých občerstvení naší politiky, do destruktivní pozice ČSSD, již z toho samého ještě včera obviňovali.