Díváte se na reality show? Asi ne, že jo…

Na první pohled to vypadá, že celý národ žije tím, jestli Regina zůstane ve vile. Nejen Blesk, ale i serióznější noviny přináší každodenně zprávy o tom, co se děje v primácké vile, popřípadě v té novácké. MF Dnes dokonce připravila svým čtenářům velký graf, kdo koho má ve VyVolených a Velkém Bratrovi rád a kdo koho nesnáší. Luxusní mediální servis.


Na reality show obou televizí bych se měl pravidelně dívat, protože mám v Reflexu na starosti televizní stránku. Ale přiznám se, že na obě show vždycky jen tak juknu. Vydržím to obvykle pár minut, a pak zase musím surfnout někam vedle. Ti lidé, kteří tam hovoří, cosi dělají, jen tak se válí, jsou mi mentálně protivní. A někteří dokonce i fyzicky. Asi jsem přecitlivělý měkota. Anebo mám naopak vysokou míru vkusu a cit pro to, co má nějakou užitnou hodnotu a co je jen ztráta času?
Ještě jsem se nesetkal s člověkem z mého okruhu, který by se na reality show vůbec nepodíval. Zároveň jsem se ale nesetkal s člověkem, který by se na tyhle pořady díval rád. A byl po jejich sledování spokojen. Lidé jsou sice přitahováni tou klíčovou dírkou, ale zároveň jsou z přehršle špinavého prádla, které se tu propírá, znechuceni. Je to zvláštní: nikomu se to nelíbí, a přesto je to tak sledované, diskutované. Nepochybně to poukazuje na ambivalenci lidské duše, psychiky.
Někdo tvrdí, že pohledem na ty zoufalce ve vile vlastně dochází k sebeuspokojování: říkáme si, že takhle tupí, hloupí nejsme, a to nám dělá radost. Anebo když někdo ve vile zahysterčí – podvědomě jsme šťastni, že nejsme vystaveni tak kritické emocionální situaci, jako soutěžící. Prostě cizí neštěstí je voda na mlýn našeho vlastního ega.
Nicméně nejlepší možný způsob, jak se s tímhle fenoménem vyrovnat, je ingonorovat ho. Grafy sledovanosti sice ukazují, že průměrná sledovanost VyVolených je okolo 1,6 milionu diváků (novácký Velký Bratr má o pár set tisíc méně), což je určitě hodně, ale nejsou to čísla bůhvíjak gigantická.
A je vlastně i dobře, že obě televize šly do přímého souboje, že obě show běží ve stejných časech. Sice jsme teď vším tak trochu zahlceni, ale aspoň to budeme mít rychle za sebou.