Bacha na body!

Dlouho jsme skoro všichni volali po vymýcení pirátství z českých silnic. Teď se možná dočkáme. Parlament schválil bodový systém za přestupky a nové sazby za pokuty. Čeká se jen na schválení senátem a prezidentem.


Ten bodový systém je opravdu hodně ostrý. Když jsem si ho pozorně pročítal, skoro jsem se vylekal. Uvědomil jsem si, že zrovna v úterý jsem jel z Prahy do Trutnova a zpět a například jsem nedodržoval na některých úsecích rychlost. Jednou jsem dokonce předjížděl i na plné čáře (Avii, co jela asi padesátkou). Možná by ty mé přestupky vydaly za tolik bodů, že bych už nemusel mít řidičák. A přitom jsem nic strašného neudělal, nejel jsem ani agresivně ani příliš rychle. Jel jsem tak, jak jezdím obvykle…
Individuálně vám bude bodový systém připadat určitě přísný, hlavně ve chvíli, kdy vás při něčem chytí. Ale obecně je to prospěšná věc. Nemáme bohužel v sobě tolik vnitřní disciplinovanosti, abychom nepřekračovali v masové míře stávají pravidla silničního provozu. A tak potřebujeme ostřejší bič. Potřebujeme se asi víc bát, jinak nás nic nepřinutí, abychom skutečně dodrželi tu padesátku v obci a stotřicítku na dálnici. Společnost postavená na strachu obyvatel z represe je sice špatná společnost, ale je tu také strach lidí o životy své i svých blízkých. Copak se má člověk stále bát, že nějaký opilý šílenec naboří do vašeho auta a vás i vaši rodinu pošle do nemocnice, anebo na ještě horší místo? Copak je možné, aby tentýž šílenec i nadále řídil?
Opozice tvrdí, že nový systém povede jen k větší korupci mezi policisty. Je to možné. Je možné, že policie nebude měřit stejným metrem každému, jeden policajt vám rychlejší jízdu o 13 kilometrů v hodině odpustí, druhý vám napaří 1 500 korun pokuty. Ale to se přece děje i dnes. Nejprve je tedy nutno nový systém v praxi vyzkoušet, a pokud se během dvou, tří let dostaví výsledky, buď systém dál zachovat, anebo ho změnit.
V každém případě je dobře, že se věci pohnuly kupředu. Chování řidičů na silnicích odráží nejen národní mentalitu, ale také vyspělost a kultivovanost té které společnosti. Není náhodné, že nejpříjemněji se jezdí v těch nejvyspělejších zemích. Snad bude tohle další krok k tomu, abychom se těm nejvyspělejším zase o něco přiblížili.