Zelený Baull 3 / O snobismu na golfu

Často se setkávám s názorem, že golf je snobský sport. Co se ale ve skutečnosti skrývá pod touto už spíše stereotypní nálepkou? Především je tu definice pojmu snob. Snob je ten, který předstírá zájem o něco, co ho ve skutečnosti nezajímá, a zájem předstírá proto, že chce vypadat lépe, důležitěji, významněji, chytřeji… Snobismus je tedy cosi negativního, ale například zakladatel Semaforu Jiří Suchý tvrdí, že byl v mládí snobem, který chodil na výstavy, protože se to „slušelo“, a díky tomu získal docela dobrý přehled o tehdejším výtvarném umění.

Často se setkávám s názorem, že golf je snobský sport. Co se ale ve skutečnosti skrývá pod touto už spíše stereotypní nálepkou?
Především je tu definice pojmu snob. Snob je ten, který předstírá zájem o něco, co ho ve skutečnosti nezajímá, a zájem předstírá proto, že chce vypadat lépe, důležitěji, významněji, chytřeji… Snobismus je tedy cosi negativního, ale například zakladatel Semaforu Jiří Suchý tvrdí, že byl v mládí snobem, který chodil na výstavy, protože se to „slušelo“, a díky tomu získal docela dobrý přehled o tehdejším výtvarném umění.
Takže snob například projeví zájem naučit se golf, protože je to prý zábava lepší společnosti, pak ho to chytne a on hře propadne, stane se z něho výborný hráč a pokud je to podnikatel, třeba si postaví i vlastní hřiště… Původně snobská motivace se přerodí v něco přirozeného, dotyčný nalezne oblast života, ve které se realizuje, dá něco i druhým.
Snobskou dimenzi dnes na golfu stále vidím, ale projevuje se spíš v menšině. Golfový snob je pro mne ten, který víc hovoří o svém vybavení než o hře. Který se víc než na hru těší na to, až si sedne na terasu klubu a bude žvanit s „důležitými“ lidmi. Ten, kterému záleží na tom, že je členem prestižního klubu. Řekl bych ale, že více je takových golfistů, kteří hrají proto, že je hra baví.
Jestli je ale něco skutečným negativem dnešního českého golfu, je to schopnost některých golfistů chovat se velice sebejistě a zároveň přehlíživě. Nemálo golfistů si před hrou i po ní nasazuje společenskou masku, snaží se vypadat lépe, významněji, důležitěji, světaznaleji (častěji se tak projevují muži než ženy). Mnozí golfisté se tváří, jako by byli králi tohoto světa, jako by byli permanentními vítězi. Jejich maska má velký nápis: SUVERÉN. Jenže pak přijde hra a tahle maska spadne ve chvíli, kdy se jim jedna jamka, jeden úder nepovede. Suverenita a jistota padají, z permanentně vítězící osobnosti se stává hysterik, který není schopen podívat se do očí své nedokonalosti. Ano, golf hrají spíše bohatší lidé, kteří jsou bohatší proto, že jsou úspěšní, a když jsou kariérně úspěšní, tak občas podléhají pocitu, že musí být úspěšní i v golfu. Jenže ono to tak nemusí být a to dotyčné „životní závodníky“ trošku frustruje. Nejsou pak uvolnění a proto taky kazí…
Takže vždycky, když mi někdo řekne, že golf je snobský sport, oponuji. Není snobský, jen tu můžete snoby potkat. Ale hlavně tu potkáte prestižní suverény. Pro ně není golf radostným uvolněním, ale společensky důležitým kláním. A tihle lidé bohužel (možná i nevědomky) vytvářejí tu špatnou image golfu v Česku.