Kdo je před volbami nejkrásnější

Zajímala by vás přehledně zpracovaná tabulka, kteří poslanci za poslední čtyři roky nejčastěji zvedli ruku třeba pro nižší daně, za lepší přístup k informacím, případně na podporu práv automobilistů na širší silnice? Ke každému problému přehled nejdůležitějších hlasování a u nich napsáno, jak který poslanec hlasoval. Nebyla by to před volbami užitečnější pomůcka než stranické programy? Existuje něco takového?


Existuje, ale bohužel jen v oblasti životního prostředí. Zelený kruh, servisní organizace ekologických nevládek, vydává pravidelně podrobný přehled hlasování jednotlivých poslanců za uplynulé volební období. Tentokrát si vybrala osmnáct hlasování, která se týkala ochrany životního prostředí a práva lidí aktivně ho ovlivňovat a získávat o jeho stavu informace. Celý materiál najdete ZDE (http://www.zelenykruh.cz/dokumenty/kdojenejkrasnejsi2006-web.pdf), ale dá se shrnout docela jednoduše. Tato sněmovna hlasovala nejčastěji o novelách zákonů, obvykle šlo o pozměňovací návrhy, které měly zhoršit právo lidí na přístup k informacím o životním prostředí, snížit míru ochrany a zvýšit znečištění. Naprostá většina z nich neprošla, což je dobrá zpráva. Některá hlasování jsou při zpětném pohledu poučná. Například když se v únoru 2004 rozhodovalo o možnosti dovážet k nám ze zahraničí odpadky k pálení, byli pro povolení dovozu všichni poslanci ODS (z 58 návrh neodmítl ani jeden), poslanci ČSSD 57 proti (ze 70), KSČM 35 proti (ze 41), KDU – ČSL 18 proti (z 21) a US – DEU 2 proti (z 10). Docela dobrá informace na doplnění jarního odpadkového šílení, ne?
Celková bilance říká, že nejlépe svých hlasů využila KDU – ČSL a US – DEU (65%), komunisté a socialisté na tom byli zhruba stejně, okolo padesáti, a ODS suverénně obsadila poslední místo s 18,5 %.
Výhoda podobných žebříčků spočívá v tom, že jsou užitečné pro všechny. Kdo je zelenější, přičte tu statistiku jako kladný bod pro lidovce, komu ochranáři lezou na nervy a má za to, že bychom tu odpadky z Německa měli mít možnost svobodně pálit, přičte kladný bod ODS. Každé hlasování je podrobně popsáno a je na nás, jak s tou informací naložíme. Je jen škoda, že podobné přehledy nevznikají i v dalších oblastech. Abychom věděli, jak kdo hlasoval o zákonech týkajících se školství, zdravotnictví, ale určitě mimořádně sledovaný by byl třeba přehled týkající se práv automobilistů na rychlejší jízdu, širší silnice a nižší pokuty. Nenechá se někdo Zeleným kruhem inspirovat, abychom příště ještě lépe věděli, kdo je před volbami nejkrásnější? Novináři by mohli, říkám si sebekriticky.