Pan ministr hýbe figurami

Způsob, jakým ministr životního prostředí Libor Ambrozek hýbe figurami ve vrcholných funkcích, vzbuzuje poslední dobou čím dál větší údiv. Čekalo se, že po svém nástupu „zelený ministr“ vymění vedení Národního parku Šumava, protože koncepce pana ředitele Žlábka se od té Ambrozkovy liší docela zásadně ...

Způsob, jakým ministr životního prostředí Libor Ambrozek hýbe figurami ve vrcholných funkcích, vzbuzuje poslední dobou čím dál větší údiv. Čekalo se, že po svém nástupu „zelený ministr“ vymění vedení Národního parku Šumava, protože koncepce pana ředitele Žlábka se od té Ambrozkovy liší docela zásadně. Ministr sice na jaře tuto možnost zmínil, ale od té doby se neděje nic. Prý nemůže najít nikoho vhodného. Zato už na podzim odvolal svou náměstkyni pro technickou ochranu prostředí (v podstatě hospodaření s odpady) Evu Tylovou, přestože to byl jeden z mála schopných lidí, které si na ministerstvo přivedl jeho předchůdce Kužvart. Dalo by se to snad pochopit, kdyby ji nenahradil paní Ivanou Jiráskovou, která má přinejlepším pověst povolného úředníka. Paní Tylová byla odsunuta na post šéfa inspekce životního prostředí, což je také důležitá funkce, ale vydržela tam sotva půl roku. Pan ministr vypsal na tento post nové výběrové řízení, z něj opět vyšla nejlépe paní Tylová, ale jmenován byl úplně někdo jiný. Bývalý starosta Dobříše a poté úředník na pozemkovém fondu pan Jan Slanec. Ten je pozoruhodný snad jen tím, že v jeho profesním životopise opravdu nenajdete jediný záchytný bod, sebemenší náznak kvalifikace pro šéfování inspekci životního prostředí.
Připadá vám to jako příliš mnoho jmen a nesrozumitelných souvislostí? Nejste sami. Proto pro útěchu nabízím docela srozumitelné řešení. Ve funkci náměstkyně paní Eva Tylová trvala na výběrovém řízení na státní zakázku za tři miliardy, za něž mají být ve Spolaně Neratovice zlikvidovány staré dioxinové provozy. Když byla odvolána, její nástupkyně souhlasila s přímým přidělením zakázky hned první týden po svém nástupu. Ve funkci na inspekci paní Tylová udělila Spolaně pokutu za její neuvěřitelně lajdácké chování při povodních. Spolana se odvolala, o tom, jestli inspekce bude na pokutě trvat, se bude rozhodovat v nejbližších týdnech. Není tedy možná od věci instalovat do funkce včas někoho povolnějšího. Že je to obvinění bez důkazů? Zatím ano. Ale pointa je prostá a ministerstvo tohle obvinění snadno vyvrátí či potvrdí samo. Pokud nový šéf inspekce pokutu stáhne bude mnohem jasnější, kdo vlastně řídí rošády ve vrcholných funkcích. Jestli ještě stále ministr Ambrozek nebo lobby ze Spolany.