Co přinesl den (středa 18. 3.)

Co přinesl den (středa 18. 3.)

Co přinesl den (středa 18. 3.)

Frontální útok opozice / Kolik hlasů chybí k povalení vlády? / Podpora ODS mírně stoupá / Paroubek za svobodu médií

FRONTÁLNÍ ÚTOK OPOZICE / KOLIK HLASŮ CHYBÍ K POVALENÍ VLÁDY? / PODPORA ODS MÍRNĚ STOUPÁ / PAROUBEK ZA SVOBODU MÉDIÍ
Opozice (přesněji řečeno ČSSD, protože KSČM si tu a tam v detailech nasazuje lidskou tvář) zahájila další frontální útok na Topolánkovu vládu. Bez nejmenších rozpaků využila toho, že ODS chybí další poslanec, který se vážně zranil při autonehodě (komunisté ho tentokrát odmítli vypárovat s tím, že už párují lidovce Kvapila a jsou podstatně menší klub než sociální demokraté, takže dalšího poslance už postrádat nechtějí a řada je na ČSSD, tento argument se těžko odmítá), a ve středu i čtyři poslanci-ministři, kteří byli v zahraničí v souvislosti s českým předsednictvím EU.
Na programu schůze se ocitly pro ODS ponižující body (Topolánkovo vysvětlení k Dalíkově akci, projednání návrhu na utvoření komise o situaci v justici), vláda musela stáhnout smlouvy o radaru, aby je opozice nezabila hned v prvním čtení.
Zdá se, že ČSSD (která je teď v ofenzívě) nemá s ODS a s koalicí vůbec žádný společný zájem. Když se takhle chová v opozici, není nesnadné si představit, co bude dělat, až se dostane k moci. A moc má právě teď na dosah. Ministr Liška vyhrožuje, že pokud vláda neodvolá nejvyšší státní zástupkyni, mohou zelení z vlády odejít (předseda Bursík, který toho času není v ČR, toto prohlášení později nepřímo zmírnil). Osud vlády se vznáší na tenounkém vlásku, vypadá to, že Paroubkovi chybí k jejímu povalení jeden jediný hlas. Potřeboval by se dohodnout s Klausem, pak by nebylo obtížné vládu hlasy Klausových lidí v PS odvolit a dohodnout se na nějakém „přechodném řešení“: podle slov místopředsedy Sobotky bude v případě svého úspěchu ČSSD usilovat o předčasné volby na podzim, zřejmě je zneklidňují lehce klesající preference a nechtějí čekat až na příští jaro. Situace je v dosti divokém pohybu, pořád se mi ještě zdá, že pro Klause by byla taková domluva s Paroubkem zatím velmi náročná (doba neuzrála) a že poslankyně Zubová a Jakubková budou hlasovat pro nedůvěru vládě jen tenkrát, když bude jasné, že návrh buď neprojde, nebo by prošel i bez nich. To je ovšem jen spekulace.
Podle průzkumu STEM se oproti minulému měsíci podpora ČSSD nezměnila, podpora ODS mírně stoupla (proti lednu ovšem už o celých 5 %). Rozestup mezi oběma stranami je i tak veliký (skoro 8 %). Do parlamentu by se dostali i lidovci a zelení, ČSSD by mohla vytvořit vládu jak s lidovci, tak s lidovci a zelenými, většinu má i dohromady s komunisty (a samozřejmě s ODS). STEM je agentura vzhledem k šancím ČSSD vždy vstřícně optimistická, takže to, co je možné si z průzkumu vzít, je potvrzení vzestupného trendu, pokud jde o preference ODS. Vzestup trvá už tři měsíce – není divu, že Paroubek je lehce nervózní a se svržením vlády spěchá.
A nakonec jedna špatná a jedna dobrá zpráva. Špatná zpráva je vlastně špatnou jen pro ODS: opustili ji oba korunní princi Klausové. Je to pro Topolánka v této prekérní situaci další vážná rána, čeká ho několik bezesných nocí. Dobrá zpráva je, že Jiří Paroubek se celý prosvětlil a vyrazil do boje za svobodu médií. Více v glose JIŘÍ PAROUBEK BOJUJE ZA SVOBODU MÉDIÍ.



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala


Glosa JIŘÍ PAROUBEK BOJUJE ZA SVOBODU MÉDIÍ (18. 3. 2009)