Světový šampion v jízdě na koloběžce Richard Zelinka

Světový šampion v jízdě na koloběžce Richard Zelinka Zdroj: Profimedia

Světový šampion v jízdě na koloběžce Richard Zelinka
Světový šampion v jízdě na koloběžce Richard Zelinka
Světový šampion v jízdě na koloběžce Richard Zelinka
3
Fotogalerie

Rád posouvám hranice, byl jsem i v ohrožení života, říká světový šampion v jízdě na koloběžce Richard Zelinka

Richard Zelinka je nejúspěšnější český závodník a světový šampion na koloběžce. Vyhrál nespočet titulů a závodů, a to jak v České republice, tak v zahraničí. Postavil megarampu u Karlštejna, prodává vlastní oblečení, cestuje po světě a na sociálních sítích sdílí s desítkami tisíci fanoušků motivační příspěvky. Trojnásobný King of Kings nám poskytl rozhovor a dále zmínil pozvání na první mistrovství ČR v pumptracku na koloběžkách, které se uskuteční již tento víkend 17. a 18. června před Centrem Černý Most. 

Jak se z původního koníčku stala práce?

Když jsem získal první sponzory, spolupráce a vyhrál jsem první závody. Na začátku to pro mě bylo spíše přiživování, navíc jsem bydlel stále u rodičů. Pak jsem se odstěhoval od rodičů a nějací sponzoři časem opadli. To bylo horší období, ale v současné době je to v pohodě a vystačí mi to.

Jak vypadá takový koloběžkařský trénink, dá se vůbec na závody připravit?

Určitě se připravit dá, ale v Česku na to nemáme dobré podmínky. Není moc kde trénovat. Můžeme trénovat hlavně sami sebe, abychom byli fit. Je to hodně o fyzičce a mobilitě. Pak už je jen na nás, abychom zkoušeli všechny ty triky a aby se nám je podařilo co nejvíce vypilovat.

Postavil jste megarampu u Karlštejna, chystáte další projekty?

Bylo by super postavit nějaký pořádný skatepark. Je jich v Česku málo a hlavně jsou všechny malé. Nejsou na to, aby se jezdci mohli posouvat za své hranice a připravovat se na závody. Tady bylo na to dobré místo a patří mému nevlastnímu otci. Je to tam skvěle přizpůsobené – je tam kopec i rovina.

Jaká je momentálně komunita koloběžkařů v Česku a jak se mění?

Komunita koloběžkařů se změnila dost. Během deseti let se to hodně posunulo. Děti mají už i své kempy, kde se mohou učit jezdit.

V jakém oblečení a teniskách nejraději jezdíte?

Značky moc neřeším. Mám nejraději širší kalhoty a větší tričko, v tom se cítím pohodlně. Boty mám rád například Nike SB nebo Adidas Superstar.

Někdy jsou vaše kousky dost extrémní, byl jste někdy v ohrožení života?

Určitě byl, tohle je zrovna takový můj styl. Rád posouvám své hranice. Je to občas těžké, dokázat své hlavě, že na to máš a nic se ti nestane. Co jsem zvládl, tak zvládnu znovu, kdybych chtěl.

Stal se vám někdy nějaký úraz?

Zlomená noha. Měl jsem operovaný kotník. Byl jsem tak asi tři měsíce mimo trénování. Pak jsem si ji ale opět podvrkl a dohromady jsem byl bez ježdění asi rok. Hnala mě celá ta zkušenost dopředu. Podstupoval jsem rehabilitace a počítal jsem každý den, než budu moct být zpátky.

Riskujete dost, ale riskoval byste ježdění bez helmy?

S helmou je to základ. I když ne vždycky ji mám, přiznávám. Na velké triky i rampy mám helmu vždycky a i jiné chrániče. 

Existuje nějaké místo, kde se vám jezdí nejlépe?

Je to o náladě a o tom, s kým zrovna jsem a kde jsem. Asi nejlíp se ale jezdí v Americe v Kalifornii. Tam jsou skvělá místa.

Máte představu, kam tento sport může dál růst?

Povídá se o tom, že by to jednou mohlo být na olympiádě. Mluví se o roku 2028, myslím si, že je to dost možné.

Co pověstná rivalita mezi koloběžkaři a skejťáky, existuje?

Ani už moc ne. Je už celkem dlouho pryč.

Příští víkend 17. a 18. června před Centrem Černý Most se bude konat vůbec první mistrovství ČR v pumptracku na koloběžkách, kde předvedete i svoje umění v show. Na co se mohou děti a veřejnost těšit a co byste jim vzkázal?

Můžeme se těšit na super akci, která je v Česku nevídaná a je tady poprvé. Děti a veřejnost si tam budou moct na speciální dráze pumptrack samy vyzkoušet, do toho tam bude další doprovodný program zakončený koncertem Paulieho Garanda a Kenny Rough. Zkrátka super víkend pro celou rodinu. Určitě přijďte, moc se na vás těším.