České pohádky v podání umělé inteligence Midjourney

České pohádky v podání umělé inteligence Midjourney Zdroj: Midjourney; reflex.cz

Čtyřlístek jako Avengers, hipster Rumcajs a sexy Amálka. Umělá inteligence předělala další pohádky

Zatímco v prvním díle naší předělávky, kde si umělá inteligence vzala do parády slavné české večerníčky, kralovali Křemílek, Vochomůrka a Rákosníček, tentokrát to u nás jasně vyhrál předělaný Čtyřlístek. Čtveřice hrdinů vypadá najednou jako ze suprhrdinského filmu říznutého japonským současným komiksem. Program Midjourney jsme ale nechali předělat i pohádky, které se zatím večerníčkovské animované verze nedočkaly, takže uvidíte i předělanou Klabzubovu jedenáctku nebo Letadélko Káně.

Umělá inteligence Midjourney se teď se zadáním známých českých pohádek a večerníčků poměrně slušně prala. Zatímco některé verze vytvořila téměř na první zadání, ty další trvaly i několik hodin, než její algoritmy pochopily, co po ní vlastně chceme. Ferdu Mravence s Beruškou vytvořila jako ze světa Tima Burtona a vůbec nepochopila, jak by měl vypadat takový Brouček s lucernou. Hajný Robátko je podle ní drsný, Amálka lascivní a Klapzubova jedenáctka vypadá jako gang z Velké Británie. Klepněte na tlačítko „číst dále“ a podívejte se, jak vypadají další české pohádky v podání umělé inteligence.

Pokračování 2 / 8

Čtyřlístek

Něco mezi japonskou mangou, superhrdinským filmem a hororem. To je čtveřice populárních hrdinů z komiksu Čtyřlístek. Z Myšpulína se stal švihácký detektiv v růžovém kabátu. Bobík je ranař s vepřovou hlavou a Pinďa má nejen rudé kalhoty a kšandy, ale o oči, takže tento humanoidní králík zřejmě bojuje s myxomatózou. Jediná Fifinka má lidskou podobu, a to proto, že psa na dvou nohách či člověka s psí hlavou zkrátka odmítala vytvořit.

ČtyřlístekČtyřlístek | Midjourney; reflex.czČtyřlístek: MyšpulínČtyřlístek: Myšpulín | Midjourney; reflex.czČtyřlístek: BobíkČtyřlístek: Bobík | Midjourney; reflex.czČtyřlístek: PinďaČtyřlístek: Pinďa | Midjourney; reflex.czČtyřlístek: FifinkaČtyřlístek: Fifinka | Midjourney; reflex.cz

Pokračování 3 / 8

Rumcajs

Řáholecký zbojník dostal v podání Midjourney hipsterskou podobu. Víc času než trápením knížepána by tak Rumcajs asi trávil v jičínské kavárně na batch brew nebo flat whitu. Nechali jsme vám tu obě vygenerované verze. Je zajímavé, že nám vzdáleně připomínají hlavní postavy z třetí epizody seriálu The Last of Us – Billa a Franka. Tuhle verzi Rumcajse by ale české publikum zatím zcela jistě odmítlo.

RumcajsRumcajs | Midjourney; reflex.czRumcajsRumcajs | Midjourney; reflex.cz

Pokračování 4 / 8

Říkání o víle Amálce

Slavná blonďatá víla s kadeřemi až na zem. Víle Amálce spadly v podání umělé inteligence modré květy z hlavy do klína. Bílá košilka zůstala. Celé to má ale mnohem éteričtější a zřejmě i erotičtější náboj. Na tohle by Jiří Hrzán se svým chraplákem dabingově nestačil a musel by se povolat nejsmyslnější český ženský hlas Jitky Ježkové.

Víla AmálkaVíla Amálka | Midjourney; reflex.czVíla AmálkaVíla Amálka | Midjourney; reflex.cz

Pokračování 5 / 8

Ferda Mravenec

Opět jsme narazili na mantinely umělé inteligence. Zkrátka si nedokázala představit humanoidního mravence a generovala nesmysly.  Až při změně zadání se začal objevovat mravenčí gentleman jako vystřižený z filmové stylizace Tima Burtona. A proč ne? Rovnou jsme mu k tomu nechali vygenerovat i Berušku a na tenhle hororový večerníček bychom se podívali rádi.

Ferda Mravenec a BeruškaFerda Mravenec a Beruška | Midjourney; reflex.czFerda Mravenec a BeruškaFerda Mravenec a Beruška | Midjourney; reflex.cz

Pokračování 6 / 8

O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi

Žádný zženštilý hajný s mluvícím jelenem. Tenhle Robátko je opravdový lesní macho, který se nepřijel o les starat, ale vystřílet z něj všechny krvelačné démony. V téhle stylizaci vypadá jako bývalý mariňák, který ve svém životě už „viděl nepěkné věci“, a nezalekne se tak žádné strašidelné práce. Být panem Kotrčem, tak se k lesu ani nepřiblížím do té doby, než mi někdo potvrdí, že je ten psychopat pryč i s jelenem Větrníkem. 

Hajný Robátko a jelen VětrníkHajný Robátko a jelen Větrník | Midjourney; reflex.cz

Pokračování 7 / 8

Broučci

Tohle byla opravdová hra volných asociací. Broučci jsou pro Midjourney stále světem, ve kterém tápe. Vygenerované obrázky se nám ale natolik líbily, že vám jich ukážeme víc. Svíticí bludičky s lucernami to sice nejsou, ale třeba by to pana Karafiáta potěšilo. Zatímco některé výjevy jsou vyloženě roztomilé, u jiných bychom místo „zdař Bůh“ museli říkat „pánbůh s námi a zlé pryč!“.

BroučciBroučci | Midjourney; reflex.czBroučciBroučci | Midjourney; reflex.czBroučciBroučci | Midjourney; reflex.czBroučciBroučci | Midjourney; reflex.cz

Pokračování 8 / 8

O letadélku Káněti

Oblíbená dětská knížka hned několika lidí v naší redakci. Jako děti nás fakt, že jiné děti mohou krajinou samy létat modrým letadlem, které má výklopné vrtule, naprosto fascinoval. V podání AI je Káně masivní dopravní letoun, který by do sebe pojal celou třídu, a ne jen Vojtu, Anežku a Pepíka.

Letadélko KáněLetadélko Káně | Midjourney; reflex.cz

 

I když existují dvě filmová zpracování – v jednom hraje Klapzubu Theodor Pištěk, v druhém Jiří Sovák, tohle bychom rozhodně chtěli vidět. Tohle totiž není správná parta prvorepublikových kluků, tohle jsou Peaky Blinders s mičudou! Při představě, že starý birminghamský gangster Shelby vede svých 11 synů k fotbalovému úspěchu a v kabině na ně o poločase křičí „No f*cking fighting!" slintáme blahem.

Klapzubova jedenáctkaKlapzubova jedenáctka | Midjourney; reflex.cz