Video placeholde

Miliardář Janeček chce být prezident. Restrikce a zákazy zabily víc lidí, než covid, řekl nedávno v Prostoru X

Miliardář a matematik Karel Janeček dnes v pražské La Fabrice oznámil kandidaturu na prezidenta. Na svou podporu spustil projekt Tohle jsme my. Za cíl mu dává, aby na základě celospolečenské diskuse vytvořil "společenskou ústavu" pro úspěšnou, sebevědomou a sociálně ohleduplnou budoucnost České republiky. Postavit ji chce na pěti prioritních oblastech, mezi kterými je důraz na vzdělávání, spravedlivý stát nebo zdravý a aktivní život. Podívejte se na rozhovor z konce listopadu 2021, který s ním v pořadu Prostor X vedl Čestmír Strakatý krátce poté, co si miliardář pro sebe "ukradl" předávání cen Český slavík, jehož licenci si koupil. O prezidentské kandidatuře tehdy mlžil.

„Bylo potřeba udělat rozbušku,“ řekl v listopadu roku 2021 o svém projevu na galavečeru Český slavík podnikatel a matematik Karel Janeček. Jedním dechem přitom dodal, že se v hlavním vysílacím čase nejsledovanější komerční televize mohl vyjádřit lépe, ale celkově je s tím, co se stalo, spokojen. „Podařilo se to, co jsem chtěl,“ pochvaloval si a netajil se tím, že přenos použil pro své osobní vyjádření. „Chtěl jsem říct 1,5 milionu diváků, že plošné očkování dětí je špatná věc, protože nechrání primárně děti.“ 

Podvolit se podnikatel a matematik odmítl i diktatuře ve jménu vědy a ochrany zdraví. „Nefinanční dopady restrikcí na život nás všech, zabili nebo přinesli více smrti než samotný virus. Restrikce, omezení a trauma dopadly na téměř každého z nás, na celou populaci. Covid je hrozná nemoc pro malinké promile lidí. V porovnáním s tím, co přinesly restrikce našim dětem a nám, se zkrátil život celé populaci,“ řekl a upozornil, že tento argument zohledňuje čistě záchranu života, aniž by bral v potaz jeho kvalitu a finanční důsledky. Rád v této souvislosti používá citát, že je lepší žít krátký život ve cti než dlouhý v hanbě, a do očí by ho řekl i pozůstalým.

Na otázky, jestli je sám naočkovaný, nebo ne, zda zahájil kampaň a má v úmyslu stát se příštím českým prezidentem, co by dělal, kdyby mu lékař doporučil, aby nechal své dítě naočkovat, nebo jaký nejkatastrofičtější scénář nám hrozí, odpovídal v rozhovoru pro Prostor X, který se natáčel 24. listopadu 2021.