Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Marek Stoniš: Nápady mesiáše Janečka jsou neslučitelné s demokracií

Před několika lety jsem na milovaném hudebním festivalu Colours of Ostrava moderoval v rámci diskusního seriálu Reflexu besedu s matematikem a podnikatelem Karlem Janečkem. Zážitek věru nevšední, o kterém si ovšem nejsem jist, jestli bych ho chtěl opakovat. Bylo to v době, kdy Karel Janeček pod značkou svého hnutí Pozitivní evoluce vyvinul volební systém D21, takzvanou Janečkovu metodu.

Spočívala v tom, že by měli možnost voliči dávat volebním kandidátům nejen pozitivní, ale také negativní hlasy. Byl to jeden z těch profesních okamžiků, kdy jsem si připadal úplně zbytečný, má účast v debatě se v podstatě zúžila na vyvolávání lidí z obecenstva, kteří se hlavní hvězdy chtěli na něco zeptat. Nutno přiznat, že Karel Janeček byl velmi přesvědčivý, vyzařoval auru, jakou asi mají guru­ové. Mluvil hekticky, kadence jeho řeči připomínala kulometnou palbu. Sál byl plný lidí, kteří jeho palbu radostně přijímali, zářily jim oči a představovali si lepší svět, který díky Janečkovým volebním algoritmům vypukne. Cítil jsem se zkrátka jako na setkání bláznivého kazatele, vykladače bible, po jehož doteku návštěvníci mše omdlévají a jejich tělo zůstává zachváceno náboženským třasem. Mají-li rakovinu, tak už ji nemají. Případně vstanou z invalidního vozíčku.

Moc jsem Janečkovu pozitivnímu výkladu jeho volební metody nerozuměl, přece jen jsem v tomto směru poněkud zastarale konzervativní a za ohrožení demokracie považuji „pouhé“ korespondenční hlasování, natož sčítání kladných a záporných hlasů podle mě nepochopitelného vzorce. Jestli je to legální, ať si pomocí algoritmů Karel Janeček vydělává peníze na burzách, ale učinit jeho metodou z voleb něco jako reality show je mi z duše podezřelé a nebezpečné.

Jsem přesvědčen, že kdyby se jeho metoda opravdu vyzkoušela v praxi, došlo by k nezamýšleným účinkům – výsledek voleb by mohl být podobně bizarní a odtržený od reality, jako když se ona zázračná Janečkova metoda použila při hlasování v anketě Český slavík. Vítězí nemastní neslaní, nahoře jsou ti, jejichž zpěv ničím nevyniká, umístění některých polopostav šoubyznysu vyvolává podezření, že k němu nemohlo dojít jinak než ohnutím hlasovacích pravidel.

Nebo jinak. Dopadlo by to podobně, jako když před deseti lety Karel Janeček zvedl prapor boje proti korupci a bojoval tak urputně, až se stal premiérem nejčistší z nejčistších – Andrej Babiš.

Proto kdyby někdy někam Karel Janeček kandidoval, třeba na Hrad, a zvítězila by v hlasování jeho metodika, hodil bych mu tolik záporných hlasů, kolik by jen šlo. Snad nebude třeba.