Hovory X s Hvězdami Reflexu

Hovory X s Hvězdami Reflexu Zdroj: red

Hovory X: Jak na koronavirus nebo novičok? Vyzpovídáme viroložku Soňu Pekovou a vědce Jiřího Henycha

Seriál veřejných besed Hovory X s Hvězdami Reflexu je zpátky! Každé první pondělí v měsíci zveme Hvězdy Reflexu – mimořádné osobnosti, jejichž skutky měly pozitivní nebo inspirativní dopad na naše okolí. Další díl se uskuteční 5. října od 18 hodin v Galerii Malostranské besedy na Malostranském náměstí a bude jej moderovat Čestmír Strakatý.

Těšit se můžete na molekulární genetičku Soňu Pekovou. Její firma odhalila dva nakažené virem SARS-CoV-2 ještě v době, kdy nebylo povoleno testovat nikomu jinému než Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu. Ministr zdravotnictví Vojtěch ji tehdy veřejně a lživě obvinil, že se vzorky chybně manipulovala, a musela do karantény. Vymyslela snazší a levnější způsob testování, nabídla ho zdarma dalším diagnostickým laboratořím, a to včetně zahraničních. Stát jí provádění testů nakonec povolil.

Druhým hostem bude vědec Jiří Henych, který se stal jedním z 22 letošních laureátů Prémie Otty Wichterleho, jež každoročně uděluje Akademie věd ČR. Mladému vědci z Ústí nad Labem se podařilo vyvinout látku podobnou bělobě, která dokáže rozložit a zneutralizovat chemická bojová svinstva, jako je soman, sarin nebo novičok. Svůj objev zveřejnil prostřednictvím článku v prestižním časopise Applied Catalysis B: Environmental.

Záznam z minulé besedy s herečkou Terezou Těžkou můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Hovory X - Beseda s herečkou Terezou těžkou • Reflex.cz

Smyslem projektu Hvězdy Reflexu je celoročně hledat ty, kteří mají na svědomí často nenápadné, ale přesto hvězdné chvíle naší země. Každý měsíc Reflex nominuje 5 osobností, které dokazují, že v Česku existují lidé schopní odvážných, užitečných a inspirativních skutků. Za celý rok vznikne seznam jmen, která neobyčejným způsobem vyplavala z českého rybníčku a inspirovala naše životy činy, před nimiž je potřeba jednoduše smeknout.

Záznam besedy se zakladatelem platformy Donio Davidem Procházkou můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Hovory X - Beseda s Davidem Procházkou, zakladatelem platformy Donio • Reflex.cz