Slunce ve skle: V Plzni proběhl 15. ročník festivalu minipivovarů.

Slunce ve skle: V Plzni proběhl 15. ročník festivalu minipivovarů. Zdroj: Zdeněk Sokol

Slunce ve skle: V Plzni proběhl 15. ročník festivalu minipivovarů.
Slunce ve skle: V Plzni proběhl 15. ročník festivalu minipivovarů.
Slunce ve skle: V Plzni proběhl 15. ročník festivalu minipivovarů.
Slunce ve skle: V Plzni proběhl 15. ročník festivalu minipivovarů.
Slunce ve skle: V Plzni proběhl 15. ročník festivalu minipivovarů.
11
Fotogalerie

Slunce v duši a pivo ve skle. Nebo slunce ve skle a pivo v duši? Aneb do Plzně na festival minipivovarů

V areálu Pivovarského dvora v Plzni – Černicích proběhl o třetím zářijovém víkendu už 15. ročník festivalu Slunce ve skle. Jde o největší komerční přehlídku minipivovarů v České republice a letos se k účasti přihlásilo 59 malých výrobců nejoblíbenějšího českého nápoje. 

„Nápad na pořádání festivalu vznikl v roce 2007 především s myšlenkou ukázat lidem, co to je minipivovar a co dokáže lidem nabídnout. V té době lidé znali především piva z velkých průmyslových pivovarů a k pivům řemeslným, tedy těch z malých pivovarů se nedostali, protože jich tehdy bylo skutečně málo. Na prvním ročníku jsme měli pouze 12 účastníků“, říká Petr Míč z Pivovarského dvora, v jehož prostorách se Slunce ve skle koná. 

V dobách největšího rozkvětu v letech 2018/2019 se této přehlídky účastnilo až 70 pivovarů. Organizace však byla velmi náročná a prostor omezený, takže se organizátoři po dvou ročnících v době covidových omezení rozhodli pro maximální počet 60 vystavovatelů. A protože počasí je vždy sázka do loterie a na letošní festival nebyla předpověď moc příznivá, 4 pivovary na poslední chvíli účast odřekli. Nakonec ale mezi přeprškami zasvítilo i slunce, a tak festival mohl dostát svému jménu.

Kreativita majitelů malých pivovarů je někdy opravdu obdivuhodná – mezi názvy piv se objevovala jména jako Traktor, Asfalt, Kokrhel, Brutal nebo Šotík, mezi jmény pivovarů zase třeba MadCat, Bad Flesh Zlatá kráva, Psychovar, Nachmelená opice, Vagabund nebo Chroust.  

Pro návštěvníky je vstup zdarma, a to včetně doprovodného hudebního programu. Nechyběly ani oblíbené pivní soutěže – například o vypití půllitru piva na čas (vítěz to zvládl za neuvěřitelných 37,5 sekundy!) nebo o udržení tupláku v natažené ruce. Zkuste si to, ale 5 minut je opravdu hodně…

Pokud přicházející hosté chtěli zvládnout ochutnat co nejvíce vzorků, mohli si u vchodu do areálu zakoupit degustační sklenku o obsahu 0,1 litru. Jak známo, pivo leze rychle do hlavy, a tak je tento způsob redakcí velmi doporučován 😊

Naprostá většina přihlášených pivovarů pocházela z České republiky, ale zavítalo sem i několik hostů z ciziny. Nejvzdálenější pivovar byl až z Kypru a jejich pivo se jmenuje prozaicky – πίβο (čti pivo). Bratři Christos a Alexis Alexiou studovali v Čechách, kde se do našeho tradičního moku doslova zamilovali. Začali nejprve vařit pivo podomácku – jejich “Dvojče” vyhrávalo jednu soutěž za druhou, a tak když se po návratu na rodný ostrov rozhodovali, čím se živit, padl nápad na rodinný mikropivovar.  Ke Christosovi s Alexisem se přidal jejich mladší bratr Angelos a bratranec Tanasos. V roce 2015 otevřeli restauraci s varnou piva přímo u tzv. zelené linie v Nikósii. V době covidové pandemie přesunuli výrobu piva do malé haly na okraji hlavního města. Dnes zásobují na celém ostrově přes 75 podniků a jsou jedním z 8 místních malých pivovarů. Veškerou technologii mají z Čech, stejně jako chmel, slad a kvasnice. O tom, že se pivo v Čechách opravdu naučili skvěle vařit, svědčila obdivná slova jejich českých kolegů i stálá fronta u jejich stánku.