Na světě je málo tak otravných věcí, jako když mistr výčepní neovládá své řemeslo. Jak ale poznat jenom od pohledu, zda je pivo, které vám přistálo na stole, dobře natočené? A že se o zlatavý mok v restauraci náležitě starají? Zeptali jsme se odborníka na pivo vzatého, dvojnásobného vicemistra soutěže Pilsner Urquell Master Bartender Beno Jeřábka.
Beno Jeřábek pracuje jako výčepní v restauraci Vyhlídka na Karlštejně a na karlovarském filmovém festivalu vám načepuje pivo ve stanech Pilsner Urquell. Chceme tím říct, že v podstatě neexistuje nikdo povolanější, koho bychom se mohli zeptat na to, jak se správně čepuje pivo. Jeřábek nám ale prozradil i to, jak zákazník pozná pivo dobře natočené od špatně natočeného.
Pokud můžete sledovat výčepního při práci, poznáte jeho schopnosti už z toho, jak myje sklenici nebo pod jakým úhlem pivo čepuje. Jestli dostanete pivo ke stolu a neměli jste příležitost mistra výčepního sledovat, je dobrým indikátorem dobrého či špatného piva pěna. Pokud se totiž dobré pivo dobře načepuje, neměli byste v pěně objevit větší bublinky, prostě dostanete jednolitý běloskvoucí pěnovou čepici, která krásně pivo zakonzervuje v půllitru.
Podívejte se na naše video, kde uvidíte mimo jiné i to, jak se čepuje hladinka, šnyt či mlíko.