Video placeholde
Geoffrey Rush na festivalu v Karlových Varech
Geoffrey Rush na festivalu v Karlových Varech
Geoffrey Rush na festivalu v Karlových Varech
Geoffrey Rush na festivalu v Karlových Varech
Geoffrey Rush na festivalu v Karlových Varech
27
Fotogalerie

Geoffrey Rush uvedl Královu řeč: Ten scénář poslali k mému prahu. Byl jako miminko, tak jsem ho pochoval

Ve středu ve dvě odpoledne oslavil charismatický oscarový herec Geoffrey Rush 71. narozeniny spolu s 1200 diváky Velkého sálu Hotelu Thermal; zazpívali mu jako jeden muž „Happy Birthday“ a od vedení festivalu dostal nádhernou kytici. S humorem a nakažlivou energií ale nejdřív uvedl první ze tří snímků, které se na jeho počest ve Varech promítají, britsko-australsko-americkou Královu řeč.

„Nechci vám toho prozrazovat příliš, pokud jste ten film neviděli. Je to zajímavý příběh, proto jsem ho ostatně točil. Zajímavé je i to, že jeho scénář mi jednoho dne přistál na prahu u nás na předměstí v Austrálii,“ vyprávěl Geoffrey Rush divákům o textu divadelní hry, který dostal od své londýnské sousedky, která ji dostala od své sestry, producentky v jednom malém divadle v Severním Londýně. Prý že by Králova řeč mohla Rushe bavit, protože je v ní zajímavá australská postava… „Říkal jsem si, že by to nejspíš mělo jít přes mého agenta. Ale bylo to skoro jako když vám někdo položí na práh novorozeně. Přijal jsem ho, vzal ho dovnitř, pochoval a přečetl…“

Následně volal svému agentovi: „Je do divadelní hra, dlouhá a rozsáhlá. Je v tom král, je v tom vláda. Je v tom Winston Churchill i arcibiskup canterburský. Ale kdyby se to okleštilo na vztah mezi králem a řečovým terapeutem, který je z té koloniální země u protinožců, mohl by to být opravdu zajímavý film.“

Věci se daly do pohybu: z divadelní hry vznikla podle Rushových slov filmová adaptace, Tom Hooper se ujal režie, Colin Firth role krále. „Stále tam však zůstávaly 10-12stránkové scény s dlouhými dialogy a my jsme si s Colinem říkali, jestli to vůbec bude diváky zajímat - dívat se na dva chlápky středního věku, z nichž jeden koktá a druhý je Australan.“ 

Film, jenž nakonec získal čtyři Oscary, byl ve světové premiéře uveden na americkém filmovém festivalu v Telluride v září roku 2010. „Lidem v Telluride opravdu záleží na filmech, hodně o nich diskutují, něco jako v Karlových Varech. Jen vám ani neřeknou, co vlastně budou promítat, kdo v tom hraje či kdo to natočil. Nás tehdy reakce diváků zaskočila: věděli jsme, že je ve snímku určitý humor a lidskost, ale když král začal v rámci své řečové terapie klít, lidé se mohli zbláznit. Bylo to skoro jako Formanovo Hoří, má panenko!“

Geoffrey Rush svůj charismatický úvod zakončil tím, že Králova řeč má na diváky vliv dodnes: promítala se i během covidové pandemie, kritici o ní psali nové recenze a hovořilo se o ní jako o snímku, u nějž se budete i v těžkých časech cítit dobře.   

Rushova trojí herecká koruna

Australský herec, držitel Oscara, dvou Zlatých glóbů a celé řady dalších cen a nominací, Geoffrey Rush, bude mít ve Varech KVIFF Talk, jehož moderace se ve čtvrtek 7. července od 14:00 ujme polská filmová kritička Marta Balaga z magazínu Variety.

Rozhovor proběhne v Kongresovém sále v hotelu Thermal, v anglickém jazyce bez překladu. Rush také přijíždí do Varů převzít Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Je jedním z pouhých 24 herců na světě, kteří mají tak zvanou „trojnásobnou hereckou korunu“ amerického šoubyznysu - nejvyšší cenu za herecký výkon ve filmu, televizi i divadle. Má Oscara za Záři, televizní Emmy za titulní roli v minisérii HBO Život a smrt Petera Sellerse a divadelní cenu Tony za hlavní roli krále Bérengéra I. v broadwayské inscenaci Ionescovy hry Král umírá. Jako chytrý a sebejistý kapitán Hector Barbossa se objevil v pěti dílech Pirátů z Karibiku, od Prokletí Černé perly (2003) až po Salazarovu pomstu (2017).

Je náležitě pyšný na svou rodnou zemi a ona na něj: za svůj přínos umění byl v roce 2012 jmenován Australanem roku, jeho portrét z filmu Záře se ve dvou variantách objevil v sérii Australské legendy na poštovních známkách.

Ve Varech se budou vedle Královy řeči promítat ještě Záře a také Quills – Perem markýze de Sade.

Video placeholde
Trailer k filmu Králova řeč • Bontonfilm