Z Budvaru má stát zisky.

Z Budvaru má stát zisky. Zdroj: Foto Aha! – M. Pekárek, T. Tran

Budějovický Budvar
Budějovický Budvar
Budějovický Budvar
Budějovický Budvar
Budějovický Budvar
9
Fotogalerie

Prodat nebo neprodat? Na privatizaci Budvaru není vhodná doba. Státu nesmí jít jen o peníze

Ve vládní koalici to opět vře. Novou rozbuškou byla myšlenka TOP 09 o prodeji jihočeského Budvaru. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová prohlásila, že stát rozhodně nemá ani provozovat hotel, ani vařit pivo. Tomu se ostře postavili lidovci, STAN a částečně i ODS. Lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula dokonce vtipně prohlásil, že prodat Budvar je jako by Saúdové prodali ropná pole. Něco na tom je.

Stát dosud považoval Budvar za strategický, a proto nebyl nikdy privatizován. Vůbec nerozumím proč. Pivovar určitě není tak strategický jako energetika a ta přitom částečně privatizovaná byla. Jinými slovy, tady je potřeba změnit přístup.

To, co je, či není strategické, se však v průběhu času mění. Chápu, že mnozí kdysi došli k závěru, že lze privatizovat energetiku. Mnoho lidí nenapadlo, že by ze dne na den mohl do ČR přestat proudit plyn a že Německo uzavře uhelné i jaderné elektrárny a budou zde nějaké obnovitelné zdroje. I když to, že je nestrategické být u plynu závislý jen na Rusku, mělo politiky napadnout a je to neospraveditelné.

I to, že se neprivatizovala Česká pošta i České dráhy mělo své důvody. Tehdy to vypadalo jako nevhodné. Dnes je to možná jinak. U České pošty podle mě už nazrál čas k privatizaci. Ukazuje se, že ji u balíků konkurence dokáže nahradit a ve zbytku služeb by to bylo časem nejspíš podobné. To, že nebyl ještě prodán hotel Thermal, je naprosto alarmující. Tam žádný strategický význam nevidím. Tady s TOP 09 souhlasím.

Jako pravicový ekonom jsem pro privatizace, má to ale svá ALE

Otázkou je, jak firmu prodat, aby to bylo pro stát výhodné. U státu totiž nejde jen o peníze, ale i o pracovní místa či národní symboly. Řada privatizací se zpětně jeví jako chybná. Tak úspěšných privatizací, jako byla Škoda Auto, je málo. A i u té se ještě možná budeme s přechodem na elektroauta divit. To ovšem neznamená, že by na tom nezprivatizovaná Škodovka byla líp. Jen chci říct, že s postupem času můžeme stejnou privatizaci vnímat rozdílně.

Velkým tématem nejspíš bude ochranná známka Budvaru. Bylo by logické, aby o pivovar usiloval zejména konkurent, jenž se na mnoha trzích o značku s Budvarem soudí. To by byl asi konec jednoho z českých symbolů. Otázkou je, zda to chceme. Pokud by státu šlo jen o peníze, není co řešit, ale státu nemůže jít jen o peníze.

Za nevhodné považuji chtít něco privatizovat teď v době vysoké inflace. To je nestabilní období. Než státu peníze přitečou, budou mít reálně podstatně nižší hodnotu.

Přijde mi, že se TOP 09 snaží vyhnout skutečným problémům, jako je třeba energetická chudoba a místo toho hledá zástupná témata, aby odvedla pozornost. Podobně se nedávno snažil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek falešně vytvořit téma ze zavedení eura. A to i přesto, že k tomuto tématu nemá žádnou odbornost ani resortní příslušnost. Euro není řešením vysoké inflace.

Argumentovat rozvrácením veřejných financí a státním dluhem je správné a logické. Nicméně to, že stát prodá některý svůj podnik, situaci dlouhodobě neřeší. Stát potřebuje napravit své hospodaření. To znamená, že musí snížit svou agendu. Potřebujeme méně úřadů a úředníků. Tady může pomoci např. větší digitalizace. Stát nemusí do všeho strkat prsty. Mnoho věcí prostě řeší zbytečně. A hlavně stát nemusí podporovat mnoho politických neziskovek, které do veřejného prostoru vykřikují jedinou pravdu. To by ušetřilo mnoho miliard každý rok.

Navíc se bojím, že když politici zjistí, že mají najednou desítky volných miliard, tak s nimi neumoří dluh, ale naopak dojdou k závěru, že je naprosto nutné někde investovat. Možná to bude armáda, možná infrastruktura. Tam všude jsme podinvestovaní. A potřebujeme to jako sůl. Obávám se proto, že nakonec budeme bez státního podniku a ve státním dluhu se to vůbec neprojeví.

A v neposlední řadě je potřeba zdůraznit, že není urgentní prodávat podnik, který dobře funguje a odvádí do státního rozpočtu peníze. To může počkat na období, až nebude mít stát takové problémy jako dnes a tím myslím především již zmíněnou inflaci a energetickou chudobu.

Sečteno a podtrženo, jsem pro privatizaci podniků, které stát nepovažuje za strategické. Teď ale není vhodná doba na privatizace. Teď máme jiné problémy. Myslím, že privatizace jsou otázkou příštích vlád.

Video placeholde
Radovan Vávra o privatizaci ČEZu • Martin Bartkovský