Video placeholde

Kalousek: Slibuji, že to nevzdám, cesta k vítězství je nová opoziční platforma, lidi podporují ovládnutí státu Babišem

Jsme trochu nemocná společnost, zásady liberální demokracie a étos sametové revoluce nemá většinu, říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Opozice by se podle něj měla spojit, jinak i jeho strana bude hrát o přežití. Nestačí ale třeba společná kandidátka, měla by vzniknout nová platforma, která by nabídla i nové lídry. Zároveň apeluje na hnutí Milion chvilek, aby s opozicí jednalo o společných cílech.

Miroslav Kalousek nechce být lídrem případné nové platformy, ale má jí prý co nabídnout. Tvrdí, že jeho jméno bylo v minulosti zástupným problémem a zdůrazňuje, že nový subjekt nemůže být jen součet opozičních stran. Měli by do něj přijít noví lidé „z venku“. Potenciální osobnosti v Česku vidí. Pokud ke spolupráci nedojde, bude i TOP 09 zápasit o přežití.

Potřebujeme společný projekt společných politických cílů, konkrétnější než právní stát, říká Miroslav Kalousek a vyzývá Milion chvilek k jednání s opozicí u kulatého stolu. Nestačí podle něj sejít se, aby odstoupil premiér Babiš, a když neodstoupí sejít se znovu. Jedním z cílů by mohla být změna volebního zákona.

Stát je ovládnutý soukromou mocí a má to podporu veřejnosti, která bude jednou trpce litovat, ale to už bude pozdě, popisuje Miroslav Kalousek. S právním státem už to podle něj má v Česku pramálo společného. České instituce porušují zákon, když stále vyplácí Agrofertu dotace a škody rostou. Pod brutálním tlakem je už teď Česká televize, která je podle Miroslava Kalouska jednou z posledních pojistek.

Jak bude vypadat volba radních České televize a jaký může mít vliv? Proč jsou podle Miroslava Kalouska pro doložení střetu zájmů Andreje Babiše důležitější evropská nařízení než české zákony? Proč je tak důležité, aby opozice spojila síly v nové platformě, a ne jen třeba na společné kandidátce? A proč to Miroslav Kalousek nechce všechno vzdát?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>