Video placeholde

Vojta Kotek: Utíkám do svých rolí. Věděl jsem, že mě to jednou dožene. Myslím, že je to teď

Vojtěch Kotek se v devatenácti letech hlásil na pražskou FAMU. Bylo mu však řečeno, že nemá talent. Od té doby uběhlo dvanáct let a již mnohokrát dokázal, že talent rozhodně má. Jak dnes žije mladý herec, režisér, dabér, ale také baskytarista?

Poté, co nevyšlo studium na FAMU, šel studovat Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku, na kterou vzpomíná rád. S úsměvem vypráví o Jiřím Strachovi, který byl jedním z jeho učitelů. Se spolužáky ze školy se při různých projektech i mimo ně potkává dodnes. Jedním z nich je například režisér seriálu Einstein, kde ztvárňuje Kotek hlavní roli, Vojta Moravec. 

V posledním roce Kotek zhubl 17 kg, protože nebyl sám se svým vzhledem spokojený a také chtěl vypadat dobře v paruce. Ta je nedílnou součástí dobového kostýmu v pokračování minisérie České televize Marie Terezie, kde hraje Františka Štěpána Lotrinského.

O politice si rád popovídá s někým z očí do očí u stolu. V médiích se k ní ale příliš vyjadřovat nechce. Mrzí ho, že lidé přistoupili na rozdělení společnosti ve stylu Antibabiš/Antizeman a automaticky se pod politický názor zahrnuje i všechno to, jaký kdo je. „Příliš se generalizuje a člověk, který má jinou volbu, je automaticky označený za idiota nebo debila, to mi vadí a mrzí mě to, protože nejen politika a politický názor utváří člověka,“ říká Kotek.

Z posledních projektů má radost z filmové komedie Vlastníci, která právě vstupuje do kin. Podle vlastního scénáře ji režíroval Jiří Havelka. Kotek si v ní s Terezou Ramba (Voříškovou) zahrál manželský pár. Film popisuje schůzi společenství vlastníků jednoho bytového domu. A podle Kotka, v něm každý najde alespoň jednoho svého souseda.

O tom, že vše není vždy jen veselé, ví však taky své. Herci mají dlouhodobý pracovní plán na několik let dopředu. „Vím, co budu dělat za rok, vím, co budu točit za dva roky,“ říká Kotek. „I letos v létě jsem měl naplánované natáčení velmi záhy po události, která se stala v mé nejbližší rodině. Začal jsem tak prožívat najednou jiný život, odtrhnul jsem se od toho svého. Trávím mnoho času v emocích svých postav. Ale někdy to dojede. Mám pocit, že je to možná právě teď,“ přiznává Vojta Kotek velmi otevřeně a naráží tak na nečekanou smrt svého otce. Václav Kotek, dlouhodobý manažer Divadla Járy Cimrmana, zemřel na konci července po pádu ze schodiště ve svém domě na Karlštejně.