Video placeholde

Zemanovi se neomluvím, smrt mu nepřeji, ale rozčílil mě a svých slov nelituji, říká europoslanec Polčák

Možná jsem si to mohl odpustit, ale omlouvat se nebudu, říká Stanislav Polčák v reakci na kritiku, kterou schytal za své vyjádření, ve kterém podle některých, včetně samotného prezidenta, přál Miloši Zemanovi smrt. To vše kvůli možnému udělení milosti premiérovi. Trvá na tom, že to tak nemyslel. Psal v rozčílení a omlouvat se nehodlá. Teď je podle něj na místě vzít prezidentovi některé pravomoci včetně abolice. Taky prosazuje vznik evropského žalobce, který by dohlížel na vyšetřování dotačních podvodů, jako je prý třeba kauza Čapí hnízdo.

Ze strany prezidenta došlo k nevětšímu ovlivnění justice za poslední desítky let, míní Polčák. Dal prý najevo, že se mu ze strany nejvyššího státního zástupce bude v kauze trestního stíhání premiéra líbit jen jeden typ rozhodnutí, tedy potvrzení zastavení Babišova stíhání. Polčák byl už dřív pro vyškrtnutí abolice z Ústavy a teď je prý na místě o jejích úpravách mluvit. Argumentaci prezidenta odmítá.

Podle europoslance celou věc nejvíc politizuje právě Miloš Zeman. Připouští ale, že opozice se chová podobně. Sám vidí v rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Babiše otazníky, které je prý potřeba vysvětlit. Může totiž být návodem pro další firmy, které by chtěly obcházet dotační pravidla. Mluví o bílých místech, jako je třeba minulost firmy, která provozovala Čapí hnízdo před udělením dotace.

Na finanční zájmy Evropské unie a dotační podvody by podle Polčáka měl dohlížet nezávislý evropský žalobce. Sám byl nejdřív proti, ale změnil názor právě kvůli Čapímu hnízdu a podobným kauzám v dalších zemích, kde je státní zastupitelství součást vládní moci. Polčák zdůrazňuje, že nakonec by vždy rozhodoval národní soud.

Proč vlastně prezident Zeman s abolicí přišel? Jak přesně může premiérovi pomoct, i pokud ji nepřijme? Proč si celou kauzu okolo abolice bere Stanislav Polčák tak trochu osobně? A proč svých ostrých slov nelituje?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>