Video placeholde

Už se nechci stydět za prezidenta, opozice se musí spojit a ukončit éru Zemana, říká Pekarová Adamová

Opoziční strany musí spolupracovat a shodnout se na zásadních věcech, části programu pak můžou jít stranou, říká kandidátka na předsedkyni TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ohrožení české demokracie je podle ní příliš velké. Mluví i o spolupráci před dalšími prezidentskými volbami. Do vedení TOP 09 by si přála starostu Prahy 6 Koláře, kauza se sochou maršála Koněva je podle ní symbolická. Tvrdí, že na roli předsedkyně už je připravená a zvládla by ji i s případným rozšířením rodiny, která pro ni zůstává prioritou. Pro ženy by chtěla být pozitivním příkladem.

Nebyla jsem na tu funkci připravená, ale nabrala jsem zkušenosti, říká Pekarová Adamová. Rodinu by stále chtěla, ale její založení prý není tak jednoduché. Je si přitom jistá, že by vše zvládla skloubit. České ženy navíc podle ní potřebují vzory, které ukážou, že to zvládnout jde. Vedení TOP 09 podle Pekarové Adamové potřebuje nové tváře. Jednou z nich by mohl být starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, který je příkladem osobnosti, jež teď strana potřebuje.

Reakce na kauzu se sochou maršála Koněva, kterou i starosta Kolář v posledních týdnech řeší, podle Pekarové Adamové ukazují na propojení Hradu a Ruska. Česko si prý nechá od Moskvy zasahovat do svých vnitřních věcí a na místě je předvolání ruského velvyslance. Poslankyně říká, že prezident a premiér představují zásadní ohrožení pro Česko, a opozice by se proto měla shodnout na obraně demokracie a právního státu a začít spolupracovat.

Stranou by přitom mohly jít některé body programů stran, aby byla spolupráce vůbec možná. Na vše totiž představitelé opozice stejný pohled nemají, přiznává Pekarová Adamová. Bez spolupráce ale podle ní neuspějí. Tvrdí přitom, že je nutná i před prezidentskými volbami. Podporovatelé Zemana totiž už prý mají připravené kandidáty, které je podle ní potřeba porazit.

Dokáže se opozice spojit a shodnout třeba na kandidátovi na prezidenta? Jsou preference TOP 09 už na dně a jak je zvednout? Jak by mělo vypadat vedení strany? A patří do něj i Tomáš Czernin? 

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>