Video placeholde

Havlíčková: Můj syn se oběsil kvůli homosexualitě, obětoval se a může za to církev. Je to i dobře, už mu neublíží

Svatava Havlíčková si ten den pamatuje, jako by to bylo včera. Vracela se z kostela a na zahradě bylo něco špatně. Svého syna tam našla oběšeného. Z dopisu na rozloučenou zjistila, že už nechtěl žít v této netolerantní společnosti a chtěl svou smrtí přispět k rovnoprávnosti všech lidí na světě. Byl totiž homosexuál. Z jeho smrti viní paní Havlíčková církev, a detailně popisuje proč. Šlo prý ale taky o oběť za ostatní, kterou inspiroval Palach.

V dopise napsal, že se chtěl změnit, ale nešlo to. Podle Havlíčkové to má stejně většina homosexuálů. Nikdo nejásá, že je gay. Sama začala vnímat společnost jinak. Viděla prý, že není tolerantní a diskriminuje. Její syn trpěl tím, že by nemohl mít rodinu a děti. Manželství homosexuálních párů by podle Havlíčkové jistě bývalo pomohlo. Viděl, že je jeho orientace v pořádku, když s ní počítá i zákon. A obecně by to pomohlo i rodičům, kteří mají problém se srovnat se sexualitou svých dětí.

Paní Havlíčková ale ukazuje hlavně na církev, která podle ní ubližuje homosexuálům. Jedna z posledních věcí, které její syn hledal na internetu, totiž byla věta „bůh miluje i homosexuály“. Havlíčková popisuje incident na pohřbu syna. Kvůli jeho poslednímu přání i tomu, co na pohřbu zaznělo, byla obviňovaná, že z něj udělala gay happening. Místní farář si prý myslí, že je homosexualita nemoc srovnatelná s downovým syndromem a že se dá léčit. Podle toho taky mluvil na kázáních, a to podle Havlíčkové Filipa zraňovalo. V církvi je teď údajně stále možné vidět kvůli homosexualitě vymítání ďábla a snahu změnit něčí orientaci modlením.

Paní Havlíčková se kvůli nadávkám a útokům dlouho bála otevřít diskuze pod články o smrti jejího syna. Její dcera to ale dělaly a byly prý zděšené. Odhodlala se až později, zkoušela hledat onu větu „bůh miluje i homosexuály“ a našla prý příšerné věci. Výroky a kritiku na adresu homosexuálů ze strany některých politiků se snaží filtrovat. Kvůli útokům si dokonce říká, že je dobře, že je její syn mrtvý. Nikdo už mu totiž neublíží. 

Co chtěl syn Svatavy Havlíčkové svou smrtí dokázat? Skutečně ho mohl inspirovat Palach? Proč se jí otevírá při poslouchání politiků nůž v kapse? Co všechno dnes zažívají věřící homosexuálové? A věří ještě paní Havlíčková?