Bartuška: Česko a celý náš svět jsou v ohrožení, za pár let uvidíte, Rusko tu jaderné bloky stavět nebude!

Rusové to nebudou! Zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška má jasno v tom, kdo by v Česku neměl stavět nové jaderné bloky. Pro vládu sestavil zprávu, kde jen doporučuje. Co přesně v ní je, zatím říct nechce. Rozhodování je podle něj otázka bezpečnosti a Česko patří na Západ. Západní země ale Bartuška taky kritizuje. Nejsou podle něj schopné se adekvátně bránit a celý západní svět je ohrožený. Třeba kvůli napětí v Africe, na Blízkém východě i ve vztazích s Ruskem. Problémy má ale i Česko, a to veliké.

Češi totiž podle Bartušky vnímají státní správu jako nepřítele a velká část lidí si myslí, že stát není jejich. Po roce 89 se prý povedlo rozbít StB, možná ale až příliš dobře. Normální totiž je, že se lidé bojí silné policie. Tady chybí autorita a máme moc volnosti, která někdy přechází do anarchie. Lidé údajně nemají respekt k zákonům, které si sami napsali.

Bartuška tvrdí, že pocit bezpečí je mylný. Jsme podle něj obrovsky bohatá část světa, která si ale neváží toho, co má, a není ochotná to bránit. Ohrožení jsou přitom všude kolem. Nejde jen třeba o Rusko nebo napětí na Blízkém východě. Bartuška říká, že nejhorší scénář, co se energetické bezpečnosti týče, je fakticky rozpůlená země, ve které by se část lidí energeticky osamostatnila. Toho se prý nechce dožít.

Stavbu jaderných bloků je podle Bartušky třeba vidět jako investici do jaderné bezpečnosti. Spotřeba ani finanční výhodnost se odhadovat nedají. Rázně odmítá, že by je mohlo stavět Rusko. Pak by se podle něj muselo Česko od základů změnit. Navíc údajně není kam spěchat, všichni možní dodavatelé totiž ve světě staví se skluzem a mimo plánovaný rozpočet.

Většina evropských zemí ale chce v budoucnu elektřinu dovážet. Evropě tak hrozí nedostatek elektřiny a Bartuška míní, že se pak budou porušovat a zjednodušovat zákony a zrychlovat povolovací řízení. Mimo jiné i proto je údajně třeba mít doma zásoby jídla, vody a léků. Naše civilizace je totiž podle Bartušky mimořádně křehká a poškodit ji nedá tolik práce. Nejsme přitom schopni ani domyslet, co by znamenal několikadenní blackout.

Jak by vypadalo energeticky rozpůlené Česko? Kde bere Václav Bartuška jistotu, že Rusko v Česku jaderné bloky stavět nebude? Jsou teď vůbec potřeba? A proč by se lidé měli bát silné policie?