Video placeholde

Barbora Strýcová: Po kritice Sereny mi vyhrožovali smrtí, kvůli bulváru cítím bezmoc a je to hrozně těžký

Sprostá slova jako uvolnění a agresivita jako motor. Tenistka Barbora Strýcová se za svoje emoce nestydí. Jsou její součástí, se kterou se učí pracovat a lépe ji zvládat. Prohrávat ale pořád neumí, i když vnímá hranice pro své chování. Ty nastavují i rozhodčí, kteří ji často pokutují. I proto kritizovala chování Sereny Williamsové ve finále US Open. Americká tenistka měla prý dostat daleko větší pokutu. Strýcová taky odmítá, že by šlo v jejím případě o boj proti sexismu a za ženská práva. To je prý nesmysl. Za svá slova na adresu Williamsové si vysloužila výhrůžky smrtí.

Česká šampionka trvá na tom, že v tenise sexismus není. Proti Williamsové podle ní byly i další hráčky, ale nebyly schopné to říct nahlas. Strýcová nevnímá sexismus ani v Česku. Tvrdí, že chce sama něco dokázat a být na sebe pyšná, soupeřku porazit a neremizovat. Dodává přitom, že v tenise je spousta feministek, důležité ale je hledat rovnováhu.

Strýcová říká, že je pro ni čím dál těžší cestování a zvládání stressu. Ten na sebe nakládá sama, na kurtě chce třeba příliš vyhrát a pak se nesoustředí na to, co má. Přiznává, že někdy bojuje se soupeřkou, sama se sebou a s věcmi, které má v hlavě. Taky vnímá hranice a limity svého těla. Končit se ale ještě ani zdaleka nechystá.

Fed Cup v novém. Kdo postoupí z kvalifikace přímo do finále v Budapešti? >>>

Teď se Strýcová těší hlavně na finále Fed Cupu, který je pro ni zvlášť důležitý. Změny, které se v něm chystají, jsou podle ní smutné. Zápasy totiž přijdou o atmosféru a o fanoušky. Nevěří ale tomu, že by úprava pravidel byla namířená na český tým, který soutěží dominuje. Je prý tak silný, že může vyhrávat i dál

Strýcová se nerada vyjadřuje k politice, názor má ale jasný. Vyznamenání od prezidenta Zemana by odmítla, za jiný postoj ale nikoho kritizovat nechce. Sportovci by se podle ní měli věnovat sportu a nenutit ostatním svoje názory.

Proč Barbora Strýcová cítí kvůli bulváru bezmoc? Co je pro ni na tenise nejtěžší a jak přesně se učí pracovat s emocemi? Proč vlastně tak ostře kritizovala Serenu Williamsovou? A vyhrají letos Češky znovu Fed Cup?

 Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>