Video placeholde

Z vážných věcí si dělám prdel. Kampaně proti sexismu jsou průšvih, Česi jsou ale normální, říká Kolečko

Do povědomí široké veřejnosti se scénárista a dramaturg Petr Kolečko poprvé zapsal v roce 2009 dnes již legendární inscenací Jaromír Jágr, Kladeňák. Divadelní hru napsal společně s Tomášem Svobodou a s úsměvem vzpomíná, jak si vedle něj sedla na premiéře sama „mama Jágr“. Tu údajně velmi pobavila scénka, ve které se na jevišti objeví herečka představující bývalou hokejistovu přítelkyni Andreu Verešovou. 

Jeho televizním debutem byl populární seriál Okresní přebor, na kterém se spoluautorsky podílel. V rozhovoru prozrazuje, jak to bylo s vadou řeči Ády Větvičky, kterého hraje Leoš Noha. Kdo ji vymyslel a jak na ni herec reagoval? 

Petr Kolečko obdržel Českého lva za scénář k filmu Masaryk, zda mu ocenění v něčem pomohlo, si však není jistý. Jako autor seriálů Čtvrtá hvězda, Lajna nebo Trpaslík přiznává, že jeho drsnému humoru nejsou herci vždy nakloněni. „Říkají mi, víš, Petře, není to úplně můj šálek kávy. Což vnímám jako slušný způsob, jak mě poslat s tím scénářem do prdele,“ směje se svérázný umělec. 

 

Jeho posledním počinem je desetidílný seriál Přijela pouť. Děj je zasazený do devadesátých let a sleduje osudy rodiny Dresslerových, což jsou kolotočáři. Seriál běží od začátku října na internetové televizi stream.cz a reakce jsou na něj, jak už to tak u Kolečka bývá, velmi rozporuplné. 

Pokud by měl vybrat jeden svůj počin, který by měli diváci vidět, vybral by inscenaci Kleopatra s Jitkou Čvančarovou v hlavní roli. „Myslím, že naše Kleopatra by se asi k současným feministickým kampaním nepřipojila. Naopak mezi všemi zženštilými chlapy v sandálech hledá někoho, kdo by ji pořádně popadl a pomiloval,“ uvedl ke své hře Kolečko.

Jak se dívá na MeToo a podobné kampaně? Existuje nějaká hláška z jeho scénáře, která mezi lidmi zlidověla? Ovlivnil jeho tvorbu nedávný rozvod? A jde vůbec tvořit humor, pokud si člověk prochází těžkým životním obdobím?