Video placeholde

Kania: Na školy se roky kašlalo a politikům to vyhovuje, bojíme se přiznat, že hlavní problém jsou učitelé

České školství se zastavilo v Husákových dobách a teď jde o to, aby se ještě nezhoršilo. Podnikatel Ondřej Kania, který v 25 letech spoluzaložil a řídí tři střední školy, pojmenovává ty nejpalčivější problémy a tvrdí, že mu jde o to neveselou situaci změnit. Chyba je podle něj v systému, rodičích a hlavně učitelích. Ty tu totiž dělají lidé se špatnou osobností a učí jako za komunismu.

Kania zdůrazňuje, že se v Česku na školství 30 let kašlalo. V Praze je situace dobrá, ale třeba v regionech je to často katastrofa. Celý systém je prý represivní a školní inspekce je skoro policejní orgán. Klíčové je podle Kanii zapojit do školství experty s rozhledem, ty je ale potřeba zaplatit a motivovat.

České školy zároveň děti segregují. Gymnázia prý vychovávají voliče Pirátů a TOP 09, zatímco učiliště ty extremistů a populistů. Kania říká, že děti z chudších rodin často nedostanou příležitost posunout se výš. Zakusil to přitom sám na sobě. Politici přitom tlačí na to, aby právě do odborného školství šlo ještě víc mladých. Situace jim tak možná vyhovuje.

Kania je ale nekompromisní hlavně k učitelům. Jejich metody a přístup jsou podle něj podobné těm, které se používaly za Husáka. Všichni se to přitom bojí říct nahlas. Mladí a schopní lidé se údaje do školství nehrnou, a pokud ano, tak jim chybí praxe. Kania o problémech školství jednal s premiérem Babišem, který údajně byl nepopsaná kniha. Za poslední měsíce se ale jeho názory posunuly.

Co je pravdy na tom, že se Ondřej Kania mohl stát ministrem školství? Koho vychovávají české školy? V čem je většina českých učitelů špatná? A doženeme vůbec někdy země, kde se učí výrazně lépe?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>