Video placeholde

Ondráčka: Babiš pláče, ve skutečnosti ale řídí Agrofert a jde o miliardy, konečně máme důkazy

Premiér Babiš vs. Transparency International, souboj se vyostřuje a přesouvá na evropské hřiště. Šéf české pobočky TI David Ondráčka má informace, že Andrej Babiš porušuje zákon. Reálně totiž dál řídí Agrofert a jdou za ním i zisky. Ondráčka tvrdí, že teď poprvé má v ruce důkazy a nemohl čekat, až skončí volby. Útoky ze strany premiéra odmítá. Prý to není osobní.

Čím tedy svá tvrzení dokládá? Jde o informace, které samotný Agrofert vložil do registru konečných majitelů třeba na Slovensku. Podle nich je údajně český premiér konečným uživatelem veškerých výhod a ovládající osobou. Ondráčka z toho vyvozuje, že Babiš porušuje zákon a Agrofert dostává miliardy v dotacích nelegálně.

Babiš může podle Ondráčky kdykoli svěřenské fondy rozpustit a stát se znovu přímým majitelem Agrofertu. Do vedení fondů navíc měl dosadit své bývalé zaměstnance, kteří jsou mu zavázaní, a i přes ně dál uplatňuje vliv. Ondráčka tak zpochybňuje celý proces, kterým se Babiš vyrovnal s novelou zákona o střetu zájmů. Vše bylo podle něj jen na oko. Rozhodnout by tak teď měly evropské instituce, a to možná už v nejbližších týdnech.

Argumentaci Andreje Babiše Ondráčka odmítá. Jde podle něj jen o osobní útoky a odvádění pozornosti jinam. Zdůrazňuje, že ve financování Transparency International problém není. Stejně tak nejde o mstu za to, že se nestal ministrem vnitra. Podobně prý postupoval i u kauz předchozích premiérů.

Co přesně tedy dokazuje Babišův vliv na Agrofert? Kam může vést válka oligarchů o média a proč se David Ondráčka bojí o příští sněmovní volby? Jak transparentní byla kampaň před těmi komunálními? A proč je problematické hnutí jednoho muže, díky kterému získá Marek Hilšer přes 5 milionů korun?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>