Video placeholde

Novotný: Stát nákupem Robin Oil optimalizoval daně exmajiteli, do benzínek potečou další stovky milionů

Společnost ČEPRO, kde je jediným akcionářem ministerstvo financí, koupila za 4,5 miliardy síť 75 čerpacích stanic společnosti Robin Oil. Kolem transakce bylo nebývalé ticho a mezi vládními ministry panuje nesoulad v tom, kdo o nákupu věděl. Šedá místa rozkryl Jan Novotný z e15. Proto byl hostem Martina Bartkovského v pořadu Prostor X, kde rozebírá všechny detaily státního nákupu. Bylo to pro stát výhodné a kolik to nakonec celé stálo? Nejen to se dozvíte v rozhovoru.

Podnikatel Jiří Zoubek provozoval síť čerpacích stanic Robin oil od 90. let. Posledních pár let obcházel velké hráče soukromého trhu a snažil se ji prodat. Všichni ho odmítli, protože se nedohodli na ceně. Tím, kdo nakonec na obchod kývnul, byl až stát prostřednictvím společnosti ČEPRO. „Mám informace, že ostatní majitelé čerpacích stanic nebyli ochotni akceptovat poměrně vysokou cenu, kterou pan Zoubek za své benzinky chtěl. Jediný, kdo byl ochoten to za tuto cenu koupit, bylo ČEPRO. Do rekonstrukce a rebrandingu bude totiž potřeba nalít další stovky milionů korun, nákupem 75 čerpacích stanic tedy výdaje státu v tomhle ohledu nekončí. Investovat bude i potřeba do sítě nabíjecích elektrostanic, které musí z nařízení EU v příštích letech vyrůst,“ komentuje vládní nákup Jan Novotný.

Otazníky vyvolává i způsob nákupu. ČEPRO si totiž od exmajitele Zoubka půjčí. „Pokud by si to chtěl vzít z účtů Robin Oilu, musel by platit 15 % daň. Když ale projde prodej firmy tzv. časovým testem, nebude muset Zoubek získané dvě miliardy od státu danit. A my se tak musíme ptát, proč český stát v době konsolidačního balíčku, který zvedá výdaje úplně všem, optimalizuje daně soukromému podnikateli,“ dodává Novotný.

Posílí nákup energetickou bezpečnost Česka? Kdo z vlády o této transakci věděl a kdo ne? Jak transparentně ministerstvo financí celou věc komunikuje? A jak na to zareaguje opozice v čele s hnutím ANO? Nejen to zjistíte ve videu v úvodu článku.