Video placeholde

Zlámalová: Prezident mluvil o euru na radu miliardáře. Ekonomika nemá z čeho růst a vláda nemá vizi

Již známe údaje o státním hospodaření za minulý rok. Byl naplněn plánovaný schodek rozpočtu, ale podrobný rozpis příjmů a výdajů vzbuzuje mnohé otázky. Stejně tak i novoroční projev prezidenta Petra Pavla, který poměrně nečekaně hovořil o přijetí eura. Proč prezident o euru mluvil? Co přispělo k dodržení schodku státního rozpočtu? A má vláda vizi ekonomické prosperity? I na tyto otázky odpovídá ekonomická analytička Lenka Zlámalová.

Podle ekonomické analytičky Lenky Zlámalové hovořil prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu o přijetí eura na radu miliardáře a majitele firmy Eurowag Martina Vohánky. „Existuje skupina angažovaných podnikatelů, kteří hodně přispívali na kampaň Petra Pavla, a jeden z nich, Martin Vohánka z Eurowagu, toto prezidentovi poradil.“  Podle Zlámalové nejde nutně o projev lobbingu za byznysové zájmy. „On chce být podnikatel správňák, který posouvá zemi evropským směrem, je to jeden z financiérů Deníku N, byl to jeden z financiérů prezidentovy kampaně a takhle smýšlí o světě. Nemyslím si, že by to bylo jen čistě pragmaticky kvůli jeho byznysu,“ dodává Zlámalová. Redakce Reflexu nabídla Martinu Vohánkovi možnost se k tomuto tvrzení vyjádřit, kterou se rozhodl nevyužít, a vzkázal, že věc nebude komentovat.

Za dodržením schodku státního rozpočtu stály především mimořádné příjmy. A to jak z evropského fondu obnovy, tak i mimořádná dividenda ze společnosti ČEZ. Bez těchto příjmů by byl deficit o více než sto miliard korun vyšší. Výdaje státu rostly především v sociální oblasti, v penzích a na podporu domácností při energetické krizi. Na příští rok je plánovaný schodek ještě o více než čtyřicet miliard nižší. Jeho naplnění je podle analytičky Zlámalové velmi nejisté, a to především proto, že ekonomika nejeví známky toho, že by měla v dohledné době akcelerovat.

Má vláda plán, jak ekonomicky nastartovat Česko? Jakou ekonomiku si máme přát a kdo by s tím vládě měl poradit? Dozvíte se ve videu.