Video placeholde

Jak mluvila vláda po volbách a jaká je realita? Rakušan sliboval šetřit, výdaje vnitra ale vzrostly i kvůli válce

Před dvěma lety se konaly volby do poslanecké sněmovny, z nichž vzešla vláda koalic SPOLU a Pirátů a Starostů. Podívali jsme se na povolební rozhovory s politiky vládních stran a srovnali jejich vyjádření s dnešní realitou. Tentokrát vycházíme z rozhovoru s předsedou Starostů Vítem Rakušanem z Prostoru X, který vyšel 20. Října 2021.

Ani ne dva týdny po volbách byl hostem Prostoru X současný ministr vnitra Vít Rakušan. V rozhovoru avizoval, že vítá plán premiéra Fialy ušetřit na každém ministerstvu 6 % výdajů a tvrdil, že má plán jak je ušetřit konkrétně na ministerstvu vnitra.

Rakušan konkrétně říkal, že šetřit chce na neinvestičních výdajích: „Ambice Petra Fialy dát každému ministrovi úkol snížit o 6 procent ministerstva je jediná možná logická,“ řekl tehdy Reflexu Rakušan. „Zatím se nám nepovedlo najít 6 procent, ale bavíme se o 4 procentech, o kterých by se do příštího roku dalo snížit,“ dodal.

To se však nakonec nepodařilo. Za rok 2021 resort vnitra ještě pod vedením Jana Hamáčka utratil 90,8 miliard. V roce 2022 byly konečné výdaje 93,4 miliard. Na rok 2023 je pak v rozpočtu pro vnitro v plánu 99,7 miliard, na léta 2024 a 2025 pak 96 a 96,5 miliard. Ani v jednom roce vládnutí Fialovy vlády tedy není v plánu snížit výdaje tohoto ministerstva pod úroveň Babišovy vlády.

Je potřeba dodat, že Rakušan hovořil konkrétně o úsporách na provozu ministerstva a neinvestičních výdajích. Ty se skutečně mají snížit do příštích dvou let, snižuje se konkrétně kapitola „Výdaje na zabezpečení plnění úkolů Ministerstva vnitra a ostatních organizačních složek státu.“ Při nástupu Fialovy vlády činily tyto výdaje 15,3 miliard, v roce 2023 je v plánu 17 miliard, na další dva roky vláda plánuje snížení na 14,4 a pak 13,5 miliard. Šestiprocentní snížení výdajů celého ministerstva to však nepřinese. Součástí konsolidačního balíčku je však dlouhodobý výhled na snížení provozních výdajů všech ministerstev o 5 procent.

Do plánů vlády samozřejmě vstoupila válka na Ukrajině, která i ministerstvu vnitra přinesla výdaje navíc spojené s přijímáním uprchlíků. K tomu připočítejme stále vysokou inflaci. S tou však vláda mohla počítat, ceny rostly už před volbami.

Jestli je neschopnost vlády výrazně snížit deficit rozpočtu způsobená válkou a inflací, nebo jen SPOLU a Piráti a STAN slibovali nerealistické úspory v provozu, které nelze udělat, už záleží na interpretaci. Rakušanova slova z doby po volbách do sněmovny si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku.

Celý předvolební dobový rozhovor z roku 2021 s Vítem Rakušanem najdete zde:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Vítem Rakušanem • Prostor X