Video placeholde

Komička Adéla Elbel otevřeně o smrti v rodině, podpoře očkování, víře v boha a cestě, kterou ušla

„Táta mi umřel hodně brzo, takže nemám pocit, že život má 80 let,“ přiznává Adéla Elbel s tím, že ztráta blízkého člověka tehdy „rozsekala“ celou rodinu a ona před ní utekla k humoru. „Od dětství mám potřebu, aby všude byla pohoda. Nesnesu jakýkoliv diskomfort, a tak jsem to furt saturovala, dělala si srandy a všechno zlehčovala, jenom aby to bylo v klidu,“ vzpomíná na své komediální začátky. Že je v jádru introvert, dnes jedné z nejpopulárnějších stand-up komiček věří málokdo. Z jejích show je totiž zřejmé, že je na pódiu ve svém živlu. Sebevědomá, ironická, nespoutaná. Jak citlivá ve skutečnosti je, prozrazuje ve svých knihách, ve kterých sdílí svoje strachy, pochyby i přešlapy. A netají se jimi ani v rozhovoru.

Poprvé se stand-up komička a moderátorka Adéla Elbel takzvaně odkopala ve své knižní prvotině Doba temna. Jak dává samotný název tušit, nebylo pro ni prozření, že se ocitla na slepé koleji, zrovna radostným obdobím. „Hledala jsem, proč, co a jak bylo a jak z toho ven,“ přibližuje motivaci, se kterou se začal před třemi lety rodit její knižní debut. Letos na něj navázala, ale už v docela jiném rozpoložení. „Obě knihy spojuje, že jsem tam já a že tam je nějaká autobiografická touha po naději,“ popisuje, co je charakteristické i pro její novinku Santiago, má lásko!. Tu napsala společně se svým snoubencem Michalem Rožkem, se kterým se rozhodla vydat pěšky do Santiaga de Compostela. Ona potřetí, on poprvé, oba s cílem stanout před Katedrálou svatého Jakuba, ale hlavně zjistit, jestli jejich vztah ustojí nejen překážky na trase dlouhé 384 kilometrů, ale i na společné cestě životem.

„Šli jsme stejnou cestu, ale dva lidé, i když spolu, tak vlastně vidí jiné věci, všímají si jiných detailů, řeší jiné trable v hlavě. Ta pouť je hodně o cestě sám se sebou, i když jde člověk s někým. Protože je to náročná cesta, tak tam jsou střety, extrémní situace. Připadalo mi zajímavé to popsat. Je to taky o vztahu dvou lidí, kteří už za sebou mají nějaké pády, vzestupy, že ta práce na tom jde a má smysl,“ říká Elbel a neváhala by jít okamžitě znovu. Každá z poutí je pro ni jiná, přitom všechny očistné a každý další krok paradoxně úlevný, protože s ním za sebou nechává každodenní starosti a vlivy.

Zbavovat se snaží i svých traumat a rodinných modelů, které následovala, ale nebylo jí v nich dobře. „Doufám, že je to překonatelné. Hodně na tom pracuju, ale je to pracné. Snažím se brejknout nějaké to nastavení, ke kterému jsem se nějak vyvinula, směřuju a pak si řeknu: ‚Ne, chci něco jiného.‘ Ale je to práce, fakt neustálá práce,“ připouští. Strach občas má, ale primárně se dívá dopředu. „Nevím, třeba je život, že furt klopýtáš, ale doufám, že se nějak poučuju,“ dodává.

Co se o sobě dočítá v komentářích? Jak vznikají její stand-upy? Litovala někdy, že se veřejně rozhodla podpořit očkování proti covidu? Nebo v čem by chtěla být jako Ellen DeGeneres? Na tyto a další otázky odpovídala Adéla Elbel, stand-up komička, moderátorka a spoluautorka knihy Santiago, má lásko!, kterou napsala se svým snoubencem Michalem Rožkem a kterou kolážemi doprovodila Anna Borovičková Ročková alias @ulepena.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>