Video placeholde

Frauenberg: Blíží se sem cenzura ze západu, můj humor lidi rozděluje, ale z Babiše už si srandu nedělám

„Komik nikdy nerozhoduje o tom, co bude vtipné a co nebude, o tom vždycky rozhoduje divák,“ říká Arnošt Frauenberg, kterého posledních osm let živí stand-up. Největším adrenalinem jsou pro něj přitom chvíle, kdy publiku představuje nový výstup. Patří totiž k těm bavičům, jejichž humor lidi rozděluje. Žádné téma pro něj není tabu. Češi se ale chtějí především bavit, zatímco pro anglosaské země, kde má žánr tradici, je typická sociální kritika, která nebývá tak třeskutě vtipná. „To je přesně to, co mě osobně láká a co mě baví. Chceš něco říct, chceš, aby si divák i něco odnesl kromě toho, že se zasměje,“ popisuje záměr, s nímž dva roky připravoval i svou sedmdesátiminutovou show Utrženej ze řetězu.

„Děti a předsudky nechte doma,“ vyzývá anotace autorského vystoupení, se kterým stand-up komik, herec a písničkář Arnošt Frauenberg na podzim vyrazí na turné. Svým nekorektním humorem bude bavit publikum v desítce tuzemských měst. Aspoň v to doufá, protože tradice českého stand-upu není dlouhá a diváci jsou zvyklí na krátké skeče a delší formáty z nich poskládané. Přiznává proto, že udržet pozornost lidí celých 70 minut bude výzva a netají se tím, že se trochu bojí, jak to dopadne. Na rozdíl od svých slavnějších kolegů se ale nemusí nechat svazovat přílišnou autocenzurou. Aspoň zatím.

„My jsme na tom v Čechách ještě dobře oproti západu, tam už je dneska opravdu cenzura a pro ty komiky je to téma. Oni si tam už doopravdy nechávají právníky posvětit výstupy, které třeba točí na Netflix, aby to bylo v pořádku. Někteří se opravdu bojí říct vtip, který by jim mohl zničit kariéru, takže my jsme na tom ještě pořád relativně dost dobře, ale cítím, že se to pomalu blíží jako všechny západní vlivy,“ upozorňuje. Specifikem českého stand-upu je podle něj i to, že komici často vystupují v rolích. I to se ale po vzoru zahraničních show začíná měnit a přibývá těch, kteří na jevišti prezentují své názory a dělají autorská vystoupení. To v žánru vnímá jako největší posun.

S ironií sobě vlastní popisuje i svou hereckou kariéru. „Já jsem si teďka zahrál v německém filmu a neumím německy. Už se mi to stalo podruhé, už jsem hrál ve dvou německých filmech. A oni mi volali z produkce, že Němci tady točí životopisný film o Franzi Beckenbauerovi, což pokud nevíte, byla asi největší fotbalová ikona Německa všech dob, císař, první, kdo získal titul mistra světa jako fotbalista i jako trenér. A říkali mi: ‚Pane Arnošte, oni tam budou v tom filmu i dokumentární záběry a vy jste strašně podobný lékaři německé fotbalové reprezentace z roku 1966. A já: ‚Yes!‘ Takže takhle já přijdu k takovým hezkým věcem. Je to velký film a bylo úžasný to sledovat. Ale herecká kariéra, abych tomu neříkal,“ vypráví skromně. S pokorou přistupoval i k natáčení znělky 56. ročníku karlovarského festivalu, ve kterém si zahrál po boku herečky Ivy Janžurové. „Je to prestižní záležitost, a to že jsem dostal příležitost od Ivana Zachariáše, což je pro mě režisér na světové úrovni, toho si strašně vážím a šel jsem tam s tím, aby ten rozdíl, když se na to někdo pak bude dívat, nebyl moc diametrální mezi paní Janžurovou a mnou,“ popisuje. Jak se mu to povedlo, se podívejte zde.

Čím vykolejil Ester Kočičkovou a co chystá se Štěpánem Kozubem? Kdo jsou podle něj průkopníky žánru v Česku? Koho považuje za největšího komika všech dob? Co ho před lety dostalo do show Na stojáka? A co ho na stand-upu nebaví? Na tyto a další otázky odpovídal stand-up komik, herec a písničkář Arnošt Frauenberg v Prostoru KVIFF X natáčeném na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.