Video placeholde

Baviče jste ze mě udělali vy! Michal Suchánek o trapném humoru, věšení se, zloprckovi i prachách z Instagramu

Bavič, komik? „To jste ze mě udělali vy,“ kontruje v nadsázce Michal Suchánek a o něco vážněji dodává, že nikdo netuší, co je zač. Stále častěji vypadává i ze škatulky herce, protože, jak v rozhovoru pro Prostor X přiznává, jet s Višňovým sadem na Ostravsko, každý večer se do něčeho oblékat a říkat stejné věty, ho naplňovalo a bavilo čím dál míň. Role, které ztvárňuje, pro něj musí být uvěřitelné, a tak nejradši hraje ty, které si sám napíše. Zvažuje přitom každé slovo, protože do nich kromě autentičnosti vkládá i svůj rukopis. A v případě nového seriálu Národní házená, jehož je scenáristou a spolurežisérem, i některé své povahové rysy. „Až budu dělat film, nebo seriál, kterým budu chtít někoho dorazit, jak jsem dobrý, tak si možná napíšu, jak brečím, nebo jsem někdo úplně jiný,“ říká.

„Jsem produkt sám sebe. Lidi vás mají za něco rádi, a to se nemění. To je jako, když měl někdo rád Horníčka a bude ho mít rád třicet let,“ zamýšlí se Michal Suchánek nad otázkou, jak se změnil humor od dob Tele Tele. Na srandovní věci nekouká, takže vlastně neví. Že by vzkřísil zábavný formát, ve kterém spolu s Richardem Genzerem, Josefem Cardou a Veronikou Žilkovou v letech 2000 až 2007 parodovali ostatní pořady televize Nova a o jehož někdejší oblíbenosti svědčí výhra v anketě televizní popularity TýTý, si představit dokáže, nikdo by ho už dnes ale nezaplatil. „Tehdy to fungovalo, protože těch televizí bylo málo. Točili jsme každý den celé ty roky. Dneska už je to tak rozprostřené, že aby to mohlo být něčím lepší, tak by to muselo být mnohem dražší. Nehledě na to, že to mělo řád. Podvědomě jsme každý věděl, že v neděli večer je to a to, čtvrtky bývají takové a takové. Dneska každá z těch společností má několik stanic, takže už by to muselo být preciznější. Udělat parodii na vilu Vyvolených by stálo prachy,“ má jasno.

Na nejsledovanější komerční televizi, resp. na její videoportál Voyo se teď vrací s osmidílným komediálním seriálem Národní házená. „Až teď poprvé, po letech, se mi stalo, že zároveň vystupuju na Nově a zároveň na Primě. Nikdy v životě jsem tohle nedělal. Nelezl jsem na silvestra jako jiní ze dvou televizí lidem domů, prostě ne, v tomhle jsem loajální. Když mám přítele a on udělá průser, vždycky se k němu budu hlásit,“ odmítá kalkulovat. Naposled takhle nezištně podpořil Daniela Landu. S ním ho spojuje dlouholeté přátelství, prožili spolu leccos včetně revoluce, během které hlídali Činoherní klub, když se zakládalo Občanské fórum, a tak mu přislíbil i účast na demonstraci za svobodu a odpovědnost.

Až později zjistil, že ji organizátoři nazvali Otevřeme Česko a sešli se na ní odpůrci povinného očkování a dalších protiepidemických opatření. „Fakt jsem se snažil dělat všechno, jak se má, i když jsem vládu neměl rád. Když řekla, že to tak má být, tak to tak má být a budu to taky dělat. Holt jsem tady v té společnosti, a žiju v ní. Když jsem tam pak vlezl, tak mi ještě řekli, že budu mluvit za kulturu, tak říkám: ‚Já nebudu mluvit za žádnou kulturu, a ještě s někým. Když tam půjdu, tak sám a budu mluvit za sebe.‘ A to už jsem si říkal, že bych tam nejradši nešel, ale zas tam byl ten Dan, tak nebudu kretén. Já jsem mimochodem nešel ani v Melantrichu na balkon v listopadu, protože mi to přišlo fakt jako hrozné, co bych tam dělal,“ popisuje okolnosti, které předcházely jeho vystoupení před davem demonstrantů na Staroměstském náměstí.

Následovala vlna nepochopení, se kterou přišla i nálepka antivaxera. „Jarek Nohavica mi napsal, že se nezlobí, když se nebudu chtít očkovat. Přitom já jsem neřekl ani slovo, že nechci?! Já jsem strašně chtěl,“ pozastavuje se nad písničkářovou reakcí. Na záběrech z akce se objevovala žena s odhaleným poprsím nebo muž na koni a to, co kdo na pódiu proklamoval, už bylo úplně jedno. „Tohle mi vadilo a bylo to hrozně nepříjemné,“ přiznává Suchánek, který by, jak říká, mohl mít za ty roky v paži. Ale nemá. Kritiku pořád těžko snáší.

Kterými paradoxy se baví ve svém osobním životě coby kluk ze Sobotky? Jaká jsou specifika národní házené a kde v nich lze najít paralelu s českou náturou? Co má společného se seriálovým házenkářem Horstem Janatkou? A na čem ztroskotávají jeho instagramové spolupráce? I o tom se Michal Suchánek rozpovídal v Prostoru X.