Video placeholde

Juchelka: V médiích byla nenávist a posměvačství, chceme i umírněné voliče SPD, Babiš mé jméno zná

Coby moderátor vyjížděl s Andrejem Babišem do regionů a uváděl jeho předvolební talkshow. Přesto předseda ANO nemohl poslanci svého hnutí přijít v poděkování po prohraných prezidentských volbách na jméno. „Člověk se zadrhne. Kdybyste viděl tu spoustu novinářů, která tam stála. Najednou jste ve druhém kole, emoce stříkají na všechny stran,“ omlouvá Aleš Juchelka stranického šéfa. Z vyhrocené kampaně přitom neviní nikoho z kandidátů, ale novináře. „Nenávist a posměvačství, které bylo nejen v mainstreamových médiích, ale i na sociálních sítích, bylo tak velké, že budovalo a velmi prohlubovalo příkopy,“ myslí si Juchelka. Shovívavý je i k Babišovu prohlášení po jednání předsednictva strany, na kterém avizoval, že bude chodit do Sněmovny, a to zejména tehdy, když se „kliká“. Přestože o den později se klikalo několikrát, přítomen nebyl.

„Neříkám, že to byl famózní úspěch, říkám, že ve finále prostě jeden vyhraje, jeden prohraje. Andrej Babiš prohrál, prohru uznal na tiskové konferenci a všechno de facto běží dál. Někdo musí vyhrát, někdo prohrát. Nemůžeme mít dva prezidenty,“ ohlíží se za výsledkem prezidentských voleb Aleš Juchelka a dodává, že zisk 2,4 milionů hlasů za úspěch považovat lze, byť Andreji Babišovi na výhru nestačil. Aby další volby byly vítězné, bude hnutí coby catch-all party usilovat o „umírněné voliče kohokoli“, včetně SPD.

Že by svému záměru ANO přizpůsobovalo způsob komunikace nebo snad směřování, Juchelka odmítá. „V rétorice jsme úplně stejní jako kterákoliv opoziční strana. Když my jsme byli u vlády, tak velmi tvrdou rétoriku měly současné koaliční strany na nás. Domnívám se, že jsme konstruktivní opozicí, která přináší své návrhy, například u mě v sociální oblasti celá řada zákonů a novel dokonce byla přijata touto vládní koalicí u té energetické krize,“ má jasno poslanec, podle kterého zůstává jednoznačná i prozápadní, prorodinná a konzervativní orientace strany. V zájmu prosazování svých idejí se přitom nezdráhá být pragmatický. „Je důležité přistupovat k tomu pragmaticky. Prostě a jednoduše sehnat hlasy napříč spektrem, ať už je to SPD, KDU, Starostové a nezávislí, všechny strany, které tam jsou. To je můj úkol,“ říká s tím, že v minulém volebním období ho splnil hned několikrát.

Kdo naopak ve svém poslání selhal, jsou média. „Nezpochybňuju demokratičnost voleb, jenom říkám, že spousta lidí i kvůli prezidentským volbám má pocit, že tomu bylo ublíženo a druhému nadržováno, takže mainstreamová média se vyklají ve své důvěryhodnosti a nedivím se potom lidem, že hledají v jiných alternativních médiích nějaký protinázor, protože nemají pocit objektivity, ani vyváženosti a může dojít až k tomu, že opravdu začnou otevírat dezinformační weby a věřit jiným,“ upozorňuje a je přesvědčen, že svému kodexu fungování se zpronevěřila i veřejnoprávní média. „Všichni ti žurnalisté, včetně vás, se zaklínají tím, že chtějí být vyvážení a objektivní. A já jsem to bohužel v té prezidentské volbě u některých nenašel,“ netají se svou kritikou sdělovacích prostředků a pevně věří, že se mediální pokrytí letošních prezidentských voleb do budoucna stane předmětem nějaké disertační práce, která jeho slova potvrdí.

Proč si Andrej Babiš nemohl vzpomenout na jeho jméno a jak na tohle faux pas reagoval? Jakou manipulaci médií sám zažil? Co vytýká ministru vnitra Vítu Rakušanovi? Nebo jak chce ANO zvyšovat do dalších voleb koaliční potenciál? Na tyto a další otázky odpovídal poslanec Aleš Juchelka.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>