Video placeholde

Pečinka: Osvobození Babiše je volební granát, je to favorit, Nerudová se chovala arogantně a Pavel zaspal

Osvobození Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo je hozeným granátem do probíhající volební kampaně, myslí si politický komentátor Bohumil Pečinka. Následovat bude mobilizace obou znepřátelených táborů. Ani pro jeden z nich totiž neznamenal rozsudek soudce Jana Šotta kýženou katarzi. „Zdůvodnění je obrovskou obžalobou státního zastupitelství a státního zástupce Šarocha, který dozoroval celý případ, takže je to nejednoznačný výrok, ze kterého si probabišovská i protibabišovská skupina vezme to své, a nebude ho tak úplně akceptovat,“ říká. Zatímco Andrej Babiš upevní svou pozici, soupeření Danuše Nerudové s Petrem Pavlem vyvolá takovou hořkost, že se jejich voliči ve druhém kole 100% nepřekryjí. Za mírného favorita prezidentských voleb proto považuje expremiéra.   

Pouhých pět dní před prvním kolem prezidentských voleb skončil proces s Andrejem Babišem. Ten v něm byl sice zproštěn obžaloby z dotačního podvodu, ale v obsáhlém odůvodnění rozsudku zaznívá několik pochybností. „Jsou tam tři podněty k možnému zahájení trestního stíhání ve věci křivé výpovědi nejbližších spolupracovníků Andreje Babiše. Soudce Šott taky znovu otevírá už uzavřený případ inzerce na Čapím hnízdě, kde říká, že došlo k iracionálnímu předražení reklamních ploch čili obrovským daňovým únikům,“ vysvětluje Bohumil Pečinka, proč verdikt nepřináší satisfakci expremiérovým sympatizantům, ani odpůrcům a dá se čekat, že obě strany se ještě více polarizují.

„Ty dva světy se sjednotí kolem dvou hlavních reprezentantů. V tom babišovském světě to bude Andrej Babiš a to, co se říkalo, že Jaroslav Bašta jde výrazně nahoru v preferencích a možná ohrožuje i účast Andreje Babiše ve druhém kole, se smaže. A na druhé straně ten nebabišovský svět, si v příštích dvou, třech dnech najde svého reprezentanta, ať už to bude spíše Petr Pavel, nebo Danuše Nerudová. A ti menší kandidáti budou mít určitě menší šanci,“ predikuje komentátor Reflexu a spoluautor podcastu Kecy a politika. Hrát se teď bude o procenta Marka Hilšera a Pavla Fischera, která jsou „jasně mrtvá“, a půjde o to, jestli je budou držet dál, nebo se jich vzdají ve prospěch svých silnějších soupeřů.  

Odstoupení Josefa Středuly z boje o Hrad a vyjádření podpory Danuši Nerudové má podle Pečinky nulovou hodnotu, jeho voliči jsou názorově ukotvení jinde a doporučením odborářského předáka se budou řídit jen okrajově. „Podle mých informací chtěl ještě v pátek ráno podpořit Andreje Babiše a málem ho podpořil, ale někteří z těch středopravicových senátorů, kteří mu podepsali jeho kandidaturu, mu připomněli, že mu ji nepodepisovali proto, aby podpořil Babiše. A on to na poslední chvíli změnil a podpořil Danuši Nerudovou. Možná se za pár týdnů dozvíme, za co to vyobchodoval, co tam hrálo a nehrálo roli,“ má jasno.

V čase, který do otevření volebních místností zbývá, bude rozhodující, zda se v souvislosti s Danuší Nerudovou nebo Petrem Pavlem neobjeví nějaké kompromitující materiály. V konfrontaci s těmi doposud známými totiž neobstál ani jeden z nich. Bývalá rektorka propadla při vysvětlování kauzy rychlotitulů na Mendelově univerzitě, generál ve výslužbě se zase točil v bludném kruhu své komunistické minulosti. „V politickém marketingu může být i přiznání viny projevem síly. A ona, jak je obrovsky mediálně a politicky nezkušená, tak se rozhodla to dělat stylem, jako když jste přistižen při nevěře, nebo při podezření z nevěry. Totálně zatloukala a přestalo to být věrohodné,“ popisuje chybu v komunikaci, kterou Nerudová znejistěla své příznivce a popudila proti sobě velkou část vlivných novinářů. „Když začaly vycházet kritické zprávy, tak ona každou kritiku vnímala jako útok na svou osobu, všechno brala osobně a začala se chovat arogantně. A najednou se ukázala jiná tvář Danuše Nerudové a to vlastně koresponduje i s tím, jak jí pak padla podpora v průzkumech a jak naopak ji znovu přeskočil Petr Pavel,“ popisuje Pečinka.

Kritický je i k Pavlovým volebním stratégům, kteří podle něj začátkem prosince ztratili dech. „Na mě to tehdy působilo a v legraci jsem řekl, že mám někdy dojem, že on byl po Husákovi druhý nejvýše postavený člověk v tom tehdejším komunistickém režimu,“ komentuje v nadsázce generálovu neschopnost donedávna přirozeně reagovat na otázky týkající se jeho členství ve straně.

Co právníci Andreje Babiše přetaktizovali? Jak hodnotí Superdebatu České televize? Vsadil by posledních 50 tisíc na Danuši Nerudovou, nebo Petra Pavla? Co si bývalá rektorka špatně definovala? Jaký zlom nastal v komunikaci generála ve výslužbě? A co lze teď čekat od expremiéra? Na tyto a další otázky odpovídal Bohumil Pečinka, komentátor Reflexu a spoluautor podcastu Kecy a politika.

Rozhovory Prostoru X můžete nově sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>