Video placeholde

Fischer: Je to nefér, z voleb neodstoupím. S Ruskem chtějí jednat vlastizrádci, svoboda slova má hranice

Přestože podle aktuálních průzkumů nejsou jeho šance uspět v prezidentských volbách velké, nemá senátor Pavel Fischer v úmyslu boj o Hrad vzdát. Věří, že může oslovit voliče, kteří se dosud nerozhodli, nebo o své preferenci nejsou skálopevně přesvědčeni. Vychází přitom z vlastních analýz a zkušenosti s předchozí kandidaturou před pěti lety. „Když se dneska říká, že zůstávají tři kandidáti, velká média si je zvou jako favority a ostatní neberou, protože vlastně nepatří do toho užšího výběru, tak mně to přijde nefér. Zkresluje nám to volební soutěž,“ má jasno s tím, že každý, kdo splnil kritéria, by měl mít možnost dohrát hru do konce. Za faul považuje i tvrzení, že mu prezidentská kampaň slouží k zisku publicity před senátorskými volbami.  

Volba prezidenta je zápasem o budoucnost země, který rozhodne jedině volič a Pavel Fischer věří, že mu má co nabídnout. „Na rozdíl od ostatních nenabízím asi šikovný marketing nebo největší marketingové agentury, ale nabízím politický program a politickou zkušenost. Působil jsem v diplomacii, ve státních službách. A dneska mám konkrétní osobní zkušenost s praktickou politikou. Tohle se přece počítá, protože prezident to je opravdu politická figura,“ vypočítá své kvality. Ty by v případě svého zvolení využil mimo jiné při projednávání otázek klimatických změn a po vládě požadoval, aby dopady na životní prostředí reflektovala v daňovém systému a vzala v potaz doporučení OECD, která ze strany ČR zatím zůstávala bez reakce. To, že v nedávné anketě jednoslovně odmítl, že by změny klimatu byly způsobené převážně lidskou činností, vysvětluje překlepem. Přesvědčen je o opaku, cesty zpět není a lidstvo musí zařadit zpátečku.

Obezřetnost je podle něj zapotřebí i v případě dodržování základních práv dětí, které ohrožuje byznys s novorozenci. Zda kupní sílu tvoří stejnopohlavní páry, nebo manželé, přitom Fischer nerozlišuje, i když rodina má pro něj jednoznačnou podobu. „Pro mě osobně a teď mluvím o svém vlastním přesvědčení, je manželství postaveno na vztahu muže a ženy a patří do něj děti. Takhle to vidím já, a tak jsem byl vychovaný. Na druhou stranu rozumím tomu, že někteří chtějí vyrovnávat práva a povinnosti stejnopohlavních párů. Já bych tomu manželství neříkal, ale souhlasím s tím, aby se ta práva vyrovnávala, a v jaké podobě ten zákon bude, to přece záleží také na rozpravě ve výborech s experty a se společností,“ uvádí. Pokud by se stal příštím českým prezidentem, takový zákon by nevetoval a respektoval by všechny menšiny.

Co by netoleroval, je současné nastavení daňového mixu. „Žijeme nad poměry. Když se rušila superhrubá mzda, tak nejenom, že jsem v Senátu hlasoval proti, ale taky jsem velmi jasně vystoupil, že to je špatná cesta, pokud nemáme náhradu na příjmové straně. A tu jsme tehdy neměli. Teď je potřeba začít připravovat reformu, a to bude vyžadovat čas, protože nestačí, aby za ní stála vládní koalice. Musí mít podporu všech, kteří sedí dneska v parlamentu, nebo by tam mohli přijít. Ta dohoda musí vydržet třeba 20 let,“ upozorňuje a dodává, že kromě politické shody bude potřeba také odvážné, komplexní řešení, jehož součástí bude výrazná redukce úřednického aparátu nebo inventura státního majetku. Co se týče výdajů a podpory občanů v ekonomické krizi, dělá vláda, co může, ale ne dost. Řešení vidí v adresné, nikoli plošné pomoci.

Jak jde dohromady přijetí eura a zachování suverenity země? Které výroky Miloše Zemana považuje za skandální? Kde jsou hranice svobody slova? Nebo co si myslí o stávkách za klima? Na tyto a další otázky odpovídal kandidát na prezidenta a senátor Pavel Fischer.

Rozhovory Prostoru X můžete nově sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>