Video placeholde

Zwyrtek Hamplová: S Putinem je třeba jednat, uprchlíci z Ukrajiny jsou nebezpečí, Česko by mělo být neutrální

Jednat, jednat, jednat je podle nově zvolené senátorky Jany Zwyrtek Hamplové řešení, k jakému měly v souvislosti s válkou na Ukrajině přistoupit evropské mocnosti i USA a vytrvat v něm navzdory dosavadním neúspěšným snahám o dohodu. Dodávky zbraní podle ní konflikt jen eskalují. Česká republika by se coby malá země na prahu obou znepřátelených táborů měla zdržet jich i velikášských prohlášení a stát se vojensky neutrální, o čemž chce na půdě Senátu diskutovat. Velí jí to selský rozum i zkušenosti ženy, která hodně pamatuje a válku v bývalé Jugoslávii nejen sledovala, ale osobně si prošla i rozbombardovaná města, která po ní zůstala. „Mrazilo mě už tehdy a tehdy také možná, kdyby se někdo lépe a dříve domluvil, tak to nemuselo tak skončit,“ myslí si.

Jako advokátka s výrazným zaměřením na oblast veřejného práva považuje Jana Zwyrtek Hamplová za potenciální riziko také ukrajinské uprchlíky. „Vidím jako ohrožení bezpečnosti, pokud sem přijdou takové obrovské masy lidí z Ukrajiny, kterou jsme třeba před pár lety vnímali jako trošku nebezpečnou záležitost,“ říká. Problematický je podle ní nekontrolovaný příjem osob bez toho, aniž by bylo přihlíženo k jejich bezúhonnosti nebo zdravotnímu stavu, a to po období, kdy jsme si z hygienických důvodů nemohli podat ani ruku. Odmítá přitom, že by prosazovala „ukončení plánovaného ředění národa“, o které usiluje iniciativa Česká republika na 1. místě, na jejíž zářijové demonstraci vystoupila. „Nevím, co to znamená a kdo tam co říkal, tak mě někdy i překvapilo. Já odpovídám za slova, která jsem tam asi v šesti minutách řekla já, a chtěla jsem podpořit lidi pod pódiem, protože se na mě obraceli opravdu v obrovském,“ vysvětluje svou účast na protestní akci s tím, že je nesmysl, že by většina řečníků byla proruských. Ji samotnou takové označení uráží, protože hájí jedině české zájmy.

Ruskou agresi odsuzuje, stejně jako ostřelování civilních oblastí Ukrajiny. Za neplatné považuje i výsledky ruských referend ve čtyřech okupovaných regionech země, na místo by podle ní měli být vysláni mezinárodní pozorovatelé, kteří by zajistili nezávislý průběh hlasování. Coby nově zvolená senátorka se služebně starších kolegů bude ptát i na to, jaké informace se k nim dostávaly před 24. únorem. „Sleduju Ukrajinu 15 let. Mám tam řadu otazníků i na straně Ukrajiny, což naprosto neopravňuje, aby byla Ruskem napadena, to říkám narovinu. Pokud se tam třeba Rusko cítilo něčím poškozeno, ohroženo, nebo zda tam docházelo k nějakým provokacím, opravdu nevím. Čerpám z novin, které jsou velmi jednostranné, buď ty, nebo ty, jsou tam strašně černobílé pohledy a já myslím, že to vůbec není černobílé. Samozřejmě černobílé je to napadení, to je naprosto jasné, vždy jsem odsuzovala agrese, ať je páchal kdokoliv,“ má jasno s tím, že model práce, na který je zvyklá ze své dlouholeté advokátní praxe, chce uplatnit i ve své nové funkci a nacházet ta nejlepší řešení, byť by to mělo znamenat, že ustoupí, nebo změní názor.

Na co přistupovat nebude, jsou vulgární urážky. Pokud si na její adresu uleví někdo v komentářích, budiž, ale pokud ji hrubě napadají novináři, líbit si to nenechá. „Ať kritizuji, ať mně řeknou, že nemám pravdu, a tak dál, ale ať proboha neužívají slova na „p“, „k“ a já nevím jaká. To je přece naprosto nepřijatelné v každém styku i na běžné městské úrovni. Kdyby toto si někdo dovolil na adresu starosty takto ho urážet, tak to prostě neobstojí,“ je rozhodnutá se bránit a v případě nutnosti využít na ochranu svého projevu senátorskou imunitu. „S kumulací mé kritiky ekonomiky, potom s tím nebezpečím přílivu uprchlíků z Ukrajiny, kdy jsem začala upozorňovat: ‚Prosím vás, bez kontroly to není správné‘, začaly výhrůžky sílit. A když vláda označila už i to, že lidé, co byli na Václaváku, jsou proruští, tak říkám: ‚Proboha, ona je slepá!‘ Takže potom už má člověk strach,“ přiznává.

Co si myslí o setrvání České republiky v EU a NATO? Kudy podle ní vede cesta z energetické krize? Čím je pro ni morálka a povinnost pomáhat okupované zemi? Nebo proč se rozhodla vstoupit do vysoké politiky, když ji od toho druzí zrazovali? Na tyto a další otázky odpovídala nově zvolená senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Pokud vás zajímají názory lidí, kteří ovlivňují veřejný prostor, sledujte i další rozhovory. A jestli vám nejsou lhostejní jejich tvůrci, podpořte Prostor X v anketě Křišťálová Lupa v kategorii Online video – zde.