Video placeholde

Ondráček: Že zbraně prodlužují válku? Blábol! Kdybychom je na Ukrajinu neposílali, máme za 5 let Rusy v Brně

„Rozumím tomu, když někdo řekne, že z náboženských, nebo morálních důvodů, to nechce, ale argument, že zbraně prodlužují válku, je úplně debilní,“ říká spoluautor iniciativy Dárek pro Putina Martin Ondráček s tím, že opovrhovat zbraněmi lze do té doby, dokud nejsou potřeba. A válka na Ukrajině jasně dokazuje, že tam potřeba jsou. Jen máloco je podle něj v životě tak černobílé jako fakt, že ruští vojáci nemají na ukrajinském území co dělat. Pokud bychom jejich invazi nečinně přihlíželi, tak dosáhneme toho, že Rus bude stát na hranicích se Slovenskem. „Bude naboostovaný, že jeho příšerná armáda zválcovala celý stát a za pět let je máme v Brně,“ má jasno a plánuje sbírku na nákup další vojenské techniky.

Během tři čtvrtě roku fungování se iniciativě Dárek pro Putina podařilo vybrat na účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR 362 milionů korun. Za tuto částku byl mimo jiné pořízen pro účely ukrajinské armády zmodernizovaný tank T-72 nazvaný Tomáš, systém protivzdušné obrany Viktor, terénní sanitka nebo české drony. A na spadnutí je nákup další, ze strategických důvodů blíže nespecifikované zbraně. I ta bude mít své jméno. „Když se o to zajímáte a začnete se bavit s lidmi, kteří zbraně vyrábějí a distribuují, tak zjistíte, že nejsou a situace je poměrně kritická,“ říká Martin Ondráček, který stojí za úspěchem e-shopu, jehož prostřednictvím je možné přispívat.

Přiznává přitom, že nedostatek armádní techniky a výzbroje, na které existují pořadníky, pro něj nebyl jediným překvapivým zjištění. Tou byla i cena jednotlivých zbraní, jež ukazuje, že válka je hodně drahá věc. „Je zajímavé, že spousta lidí v tomhle národě, který si dává dobrovolně mučivá přízviska jako holubičí povahy a nikdy jsme nic nevyhráli, tak to mají v hlavě srovnané tak, že zbraně jsou docela důležité a že je fajn na ně přispívat, protože je zcela evidentní, a ta válka to ukazuje, že bez zbraní mír nikdy nenastane,“ nehodlá ve svém úsilí přestat a věří, že vytrvalí budou v podpoře Ukrajiny i Češi, protože ve válce jsme i my a investujeme teď především do naší vlastní, klidné a mírové budoucnosti.

Na základě svého dvaatřicetiletého působení v médiích si samozřejmě velmi dobře uvědomuje, že obě znepřátelené země spolu bojují nejen na frontě, ale také v informačním prostoru. „Z obou stran je to propaganda jako kráva,“ uznává a současně dodává, že tenhle střet má jednoznačného vítěze už nyní. „Mě způsob, kterým válku komunikují Ukrajinci nepřestane fascinovat. Já velmi konzumuju propagandu, kterou dělají Rusové, po asi půl roce jsem teď objevil jeden, dva výstupy té jejich propagandy, které mi konečně přišly jako docela dobře udělané. Ale způsob, kterým Ukrajinci trolí Rusáky, jak oni s tím informačně pracují, to je prostě famózní,“ dodává.

Jakým způsobem vybírá jména pro zbraně? Co říká na zprávy o korupci na Ukrajině a která opatření jí brání v případě nákupů zbraní? Jak se coby někdejší milovník Ruska dívá na agresora dnes? Nebo čím konkrétně ho naposled pobavila mediální komunikace ukrajinské strany? Na tyto a další otázky odpovídal spoluautor iniciativy Dárek pro Putina Martin Ondráček.

Rozhovory Prostoru X můžete nově sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>